Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mästerskapsrekord två gånger om: Silja Kosonen krossade motståndet i släggfinalen i U20-EM och knep Finlands andra EM-guld – "Höjer självförtroendet inför OS"

Från 2021
Uppdaterad 19.07.2021 10:41.
Silja Kosonen Europamästare med nytt mästerskapsrekord i U20-EM - Spela upp på Arenan

Mästerskapsrekordet rök redan i kvalet, men förbättrades rejält i finalen. Silja Kosonen var överlägsen i släggfinalen i U20-EM och är Europamästare efter två kast över 70 meter.

Kosonen behövde bara ett kast i går i kvalet för att knipa biljetten till finalen i slägga i U20-EM.

Där var hon sedan metrar bättre än sina motståndare.

Redan i den första kastomgången drog Kosonen till med ett kast som mätte över 70 meter och därmed förbättrade hon det mästerskapsrekord hon stod för i kvalet.

I den tredje kastomgången fick hon till ett ännu bättre kast. Släggan landade på 71,06 och det räckte med marginal till segern. Kosonen är därmed Europamästare i slägga – efter att för första gången deltagit i ett stort mästerskap.

– Det känns bra. Seger var vad jag var ute efter och seger blev det. Jag måste vara stolt över mig själv, säger Kosonen till Yle Urheilu.

"Det är klart det skapar press"

Trots att Silja Kosonen var klar förhandsfavorit i finalen med sitt personbästa 73,43 – som även är juniorvärldsrekord – ville hon inte ta ut segern på förhand. Bland annat lyfte hon fram kvalets tvåa Rose Loga som en tuff mottävlare.

Loga kom ändå inte upp till samma nivå som Kosonen i finalen. 18-åringen från Frankrike var tvåa och kastade som bäst 67,70 och blev alltså över tre meter bakom finländaren.

– Det är klart det skapar press att man har juniorvärldsrekordet i sitt namn. Alla förväntar sig att man vinner. Jag visste ändå att det finns tuffa kastare bakom mig, säger hon nu som Europamästare.

Maryola Bukel från Belarus var trea på resultatet 63,25.

EM-guldet är det andra för Finland, efter att Saga Vanninen blev Europamästare i går.

OS nästa

Silja Kosonen knep i och med sin ypperliga säsong en biljett till OS. Nu styr hon kosan mot Tokyo – med gott självförtroende.

Den första augusti står kvalet i slägga på programmet.

– Jag väntar ivrigt på OS. Det är otroligt fint att jag får delta där i den här åldern.

– Guldmedaljen höjer självförtroendet. Det känns mycket bättre att åka dit så här, än om jag hade misslyckats fullständigt, säger Kosonen till Yle.

Kosonen reser till Tokyo på tisdag. Även Krista Tervo kommer representera Finland i slägga i OS.

Resultat, U20-EM i friidrott:

Damer

Slägga

1) Silja Kosonen, Finland, 71,06

2) Rose Loga, Frankrike, 67,70

3) Maryola Bukel, Belarus, 63,25

Diskussion om artikeln