Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Maxmobördiga Ellinor Granholm fann sitt hem bland bergen i Ecuador – men en matförgiftning satte stopp för drömmen

Från 2021
Uppdaterad 18.07.2021 12:06.
Kvinna står vid havet och ler mot kameran.
Bild: Yle/ Isabella Lindell

Ellinor Granholm har alltid älskat äventyr. Ecuador och Spanien gav henne just det. Den mångåriga resesvit hon nyligen avslutat blev en bok som kan hjälpa andra.

För sex år sedan åkte Ellinor på en resa till Thailand på ett yoga-retreat. Det blev en omvälvande resa både för det yttre och inre när hon hamnade på en ö som sägs ha läkande krafter.

– Vi som var där bodde i trähus i djungeln omringade av spindlar, ödlor och ormar. Och jag hade telefonen avstängd under vistelsen.

Något hände under Ellinors vistelse på ön.

– Då hade jag bott flera år i Finland. Jag hade hittat ett fast jobb och hade ett tryggt och stadigt liv. Men jag kände att jag inte var riktigt lycklig utan jag längtade efter att resa ännu mera. Det måste finnas mera i livet än bara det här.

I Thailand träffade hon likasinnade människor som hade lämnat sina jobb och reste runt i världen utan planer för morgondagen. De inspirerade henne till att tänka över vad hon själv ville i livet.

– Då visste jag genast svaret. Min dröm var att åka till Sydamerika och jag visste att jag vill vara där en längre tid. Minst ett år.

Utsikt från taket på en skola i Ecuador. I bakgrunden reser sig berg mot en blå himmel.
Bildtext Utsikten från skolan i Quito där Ellinor Granholm undervisade i engelska.
Bild: Privat

Kändes genast som hemma

Efter resan till Thailand tog Ellinor tjänstledigt och åkte till Ecuador i Sydamerika.

Varför blev det just Sydamerika?

– Sydamerika är något som alltid funnits som en svag dröm. Jag längtade dit också på grund av spanskan, ett språk som jag tycker väldigt mycket om. Och jag ville uppleva någonting som är helt annat än Europa.

Att det blev just Ecuador var en tillfällighet för Ellinor. Hon siktade först på att åka till Peru men fann kärleken i Ecuador och följde sitt hjärta dit.

– Vi kände båda att det var meningen att det skulle bli så.

Ellinor är utbildad språklärare i tyska och franska. När hon funderade över sina jobbmöjligheter i Sydamerika såg hon att det främst behövdes lärare inom engelska. Så i den lilla byn Montañita i Ecuador utbildade hon sig till engelskalärare. I huvudstaden Quito hittade hon sedan jobb.

– Det kändes genast som hemma när jag landade bland bergen. Jag ville aldrig åka därifrån.

Kvinna poserar med stora bokstäver som stavar huvudstaden Quito.
Bildtext Ellinor Granholm kände sig genast som hemma i Ecuador.
Bild: Privat

Två år bodde Ellinor i Ecuador, tills en resa till Mexiko ändrades Ellinors planer.

I Mexiko fick Ellinor matförgiftning. Något som hon och hennes väninna först skrattade åt. Men matförgiftningen gick aldrig över, utan blev bara värre och värre. Också tillbaka i Ecuador fortsatte det.

– Sedan en natt så svällde plötsligt mina leder upp, speciellt högra handen och vänster fot.

Efter en vecka på sjukhus fick Ellinor diagnosen reaktiv artrit, vilket kan uppstå efter en infektion eller matförgiftning.

– Det var länge som jag inte ens kunde gå eller göra saker med händerna. Jag fick också mycket mediciner som påverkade den mentala hälsan. Så det var en jobbig tid och det tog lång tid att komma tillbaka från den, säger Ellinor.

många studerande som står med sin lärare
Bildtext Ellinor Granholm med några av hennes studerande i Quito.
Bild: Privat

"När det var som värst kunde jag inte ens gå ut"

Idag är Ellinor frisk och tar inga mediciner. Det som hon alltid får leva med är att hon kan ha värk i lederna och att sjukdomen kan komma tillbaka.

– Men jag klarar det mesta och vill hellre fokusera på att jag kan gå till exempel. Jag är jättetacksam över att vara frisk och över allt som jag kan göra.

Att Ellinor blev sjuk var en orsak till att hon lämnade Ecuador. Hon kunde inte jobba och både sjukhusvistelsen och medicinerna var dyra.

– När det var som sämst kunde jag inte ens gå ut. Jag klarade inte av att träffa människor eller jobba eller något alls.

Kvinna står och ser ut över en vulkan
Bildtext Ellinor Granholm vid vulkanen Quilotoa i Ecuador.
Bild: Privat

Flyttlasset for till Spanien eftersom Ellinor inte kände att hon var redo att återvända till Finland ännu.

– Jag trodde att Spanien skulle vara en bra mellanlandning. Jag trodde att det skulle vara mer sydamerikanskt än vad det är. Det visade sig sedan att Spanien är väldigt europeiskt och väldigt spanskt så det var inte alls så likt Ecuador som jag trodde.

Ellinor fick uppleva coronapandemin på nära håll i Spanien. Hon säger att coronasituationen i Finland aldrig varit som den var i Spanien.

– Det var väldigt extremt. Vi var inlåsta i två månader då vi inte alls fick gå ut. Vi fick gå till butiken men det var allt.

Yoga blev hennes räddning

Ellinor hade börjat en yogautbildning i Spanien, vilket sedan kom att bli hennes räddning under den svåra tiden. På en takterrass övade hon yoga varje dag. Hon lyckades hitta sitt inre lugn, återvände till Finland och startade ett eget företag.

– 2020 var inte det mest utmanande året för mig. Tvärtom hände det mycket positiva saker för mig det året.

Efter de turbulenta åren säger Ellinor att det varit skönt att få komma tillbaka till Finland och andas och känna tryggheten och lugnet här vid havet.

Kvinna sitter på trappa vid havet och håller i en bok. Hon ler mot kameran.
Bildtext Ellinor Granholm med sin bok.
Bild: Yle/ Isabella Lindell

Skrev bok om sina upplevelser

Den nyutkomna boken Passport full of dreams: A travel journal turned into a survival story handlar om Ellinors fyraåriga resa i Sydamerika och Spanien. Hon hoppas att boken kan hjälpa andra som är i samma situation som hon själv varit.

– När jag åkte i väg till Ecuador startade jag en reseblogg med samma titel som boken. Men resan blev inte som jag tänkte mig. Mitt liv i Ecuador var som en bergochdalbana. Det var det som bloggen började handla om, säger Ellinor.

Boken baserar sig i huvudsak på de blogginlägg Ellinor skrev under sina resor. Hon började jobba på den när hon ännu bodde i Spanien. Efter hemkomsten till Finland fann hon tid att slutföra projektet.

– Jag var väldigt nervös över att ge ut den här boken eftersom den är så personlig. Ett tag bestämde jag mig för att inte alls ge ut den.

– Men jag tror att styrkan i boken är att den som läser den vågar öppna sig och berätta sina egna historier.

Vill hjälpa andra med boken

En del av bokens intäkter går till en frivilligorganisation i Ecuador.

– Jag kände att jag vill ge tillbaka något till Ecuador som gav mig så mycket. Och det är speciellt ungdomar som ligger mig nära hjärtat. Så jag ville ge tillbaka någonting gällande utbildning och mental hälsa.

Njuter av tiden hemma i Finland

Ellinor har inga framtidsplaner för tillfället. Hon försöker mest leva i nuet och njuta av tiden tillbaka i Finland.

– Men jag älskar ju äventyr, och märker att jag börjar känna mig lite rastlös och längtar efter att klättra i någon vulkan igen eller så. Så absolut vill jag åtminstone resa på nytt så snart som det är möjligt. 

Diskussion om artikeln