Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Linda Sällströms comeback i finska ligan blev en besvikelse: "Jag har bytt land, bytt lag, bytt spelsystem – tyvärr syntes det"

Från 2021
Uppdaterad 17.07.2021 23:22.
Programmet är inte längre tillgängligt
Linda Sällstöm besviken på sig själv efter första matchen i HJK - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Linda Sällström är tillbaka i Finland efter 14 år utomlands. Premiärmatchen för HJK blev ingen succé. Laget åkte på sin fjärde raka förlust på hemmaplan, och Sällström var allt annat än nöjd. Laget och spelsystemet är nytt, och det kändes ovant enligt strikern.

För en knapp månad sedan kom transferbomben. Linda Sällström lämnade Frankrike och Paris, för spel i Nationella ligan och HJK. I dag intog hon planen i Helsingfors och gjorde sin första match i finska ligan på 14 år.

Sällströms personliga mål är att vara den bästa möjliga versionen av sig själv när EM startar nästa år. Samtidigt har hon förhoppningar om att hjälpa laget. Men efter dagens kamp på hemmaplan mot KuPS var det inte en nöjd Sällström som stegade fram för en intervju.

– Jag är besviken. Jag hade hoppats på mer från mig själv. Och det hade varit trevligt att starta med tre poäng men så blev det inte den här gången, säger 33-åringen för Yle Sporten efter matchen.

Fjärde raka förlusten på hemmaplan

Finlands främsta målskytt drog i väg sitt första skott redan efter fem minuter – efter en långboll av Katariina Kosola – men bollen seglade över mål.
KuPS var effektivare. Målvakten satte i gång spelet och 30 sekunder senare hade man redan ledningen. Aino Kröger satte in sin sjunde fullträff för säsongen och HJK fick börja jaga.

KuPS skapade effektivt målchanser under fortsättningen av halvleken, och hade ypperlig chans att utöka ledningen både efter tio och tjugo minuter. Till slut kom den andra fullträffen i den 37:e matchminuten.

– De skapade en massa målchanser. Kom effektivt till lägen, gjorde två mål – vi gjorde inga, konstaterar Sällström kort.

"Måste ha tålamod"

För så blev det. Sällström hade sitt andra läge efter en kvart och HJK hade flera chanser att först kvittera, och senare reducera. Men till slut kammade man noll.

– Det är väldigt ovant. Det är länge sedan jag har spelat match sist och nu har jag bytt land, bytt lag, bytt spelsystem. Allt är nytt och jag har bara hunnit träna två veckor med HJK. Tyvärr syntes det i dag.

Vad är skillnaden i spelsystem till Paris?

– Förut har jag spelat helt klart striker, anfallare. Nu var jag mer på kanten och vi hade trebackslinje med wingbacks, och man kommer i lite andra lägen och positioner och det kändes ovant.

– Jag måste bara ha tålamod och ge det tid. Inte kräva så mycket av mig själv utan förstå att det tar en tid innan jag kommit in i det och lärt känna mina medspelare och vårt spelsystem. Men att ha tålamod är inte min starka sida, så det är nog något jag får jobba på, säger Sällström med ett skratt.

Hattrick för Topra i TiPS kross

I och med 2–0 till KuPS åkte HJK på andra raka förlusten mot topplagen. För en vecka sedan föll man nämligen mot TiPS.

Samtidigt förlorade HJK redan sin fjärde match på raken på hemmaplan. KuPS däremot fortsätter i täten av nationella ligan och HJK har nu 17 poäng upp till tabellettan.

TiPS lät ändå inte ledarna rymma mer. Tabelltvåan knep en klar seger mot Ilves på hemmaplan och har fortsättningsvis fyra poäng upp till Kuopiolaget.

Jenna Topra stod för ett hattrick då TiPS bjöd på målkalas i andra halvleken mot Ilves.

Till slut vann man klart med 5–0. Inte heller Åland United ville släppa taget om tätstriden utan tog likaså en klar seger då man besegrade JyPK med
5–1.

HJK:s herrar åkte på första förlusten

I herrarnas fotbollsliga spelades enbart en match på lördagen – och den bjöd på en överraskning.

HJK som dominerat åkte på säsongens första förlust på bortaplan mot AC Oulu. Bottenlaget vann med 2–1.

Tabellettan från Helsingfors har fokuserat på Champions League-kvalet och bara två spelare från tisdagens öppninselva i Europaspelet, var i elvan i dag.

Efter en timmes spel bytte man in Riku Riski, Filip Valencic och Atom, men det hjälpte inte. Atom fick visserligen in kvitteringen men bara två minuter senare tog AC Oulu tillbaka ledningen och vann.

Resultat, Nationella ligan:

HJK – KuPS 0–2 (0–2)

6' Aino Kröger 0–1

37' Gabriella Cuevas 0–2

TiPS – Ilves 5–0 (1–0)

22' Jenna Topra 1–0

50' Jenna Topra 2–0

63' Elli-Noora Kainulainen 3–0

66' Jenna Topra 4–0

75' Emmi Siren 5–0

JyPK – Åland United 1–5 (0–2)

3' Cassandra Maria Korhonen 0–1

12' Monica Hagström 0–2

46' Saana Hartikainen 1–2

52' Dana Leskinen 1–3

65' Cassandra Maria Korhonen 1–4

71' Anna Westerlund 1–5

Resultat, fotbollsligan:

AC Oulu – HJK 2–1 (1–0)

8' Dennis Salanovic 1–0

74' Atom 1–1

76' Lucky Onyebuchi Opara 2–1

Matchbilder från Ruutu.

Diskussion om artikeln