Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Elmo Lakkas OS-genrep resulterade i karriärens näst bästa tid – Eemil Helander imponerade med rejäl rekordförbättring, igen

Från 2021
Elmo Lakka med tummarna i vädret.
Bildtext Elmo Lakka knep segern i Lapinlahti efter tajt duell.
Bild: Lehtikuva

I U23-EM blev det en fjärde plats för Eemil Helander på 3000 meter hinder då han gjorde sitt livs bästa lopp. I dag stod han för ännu ett imponerande personbästa: den här gången på 5000 meter. För första gången kom Helander under 14 minuter på distansen. För Elmo Lakka blev det karriärens näst bästa lopp under uppladdningen för OS, men lätt var det inte enligt rekordlöparen.

I början av juni stod Elmo Lakka för ett sensationellt lopp då han slog Arto Bryggares över 30 år gamla finländska rekord. Samtidigt knep han en biljett till OS. Nu närmar sig OS och Elmo Lakka laddade upp genom att ställa sig på startstrecket i GP-tävlingen i Lapinlahti.

Efter det mäktiga rekordet 13,31 har liknande tider saknats. I Paavo Nurmi Games slog han ändå till med karriärens näst bästa resultat 13,49, och i dag tangerade han det.

Lakka vann tävlingen i Lapinlahti, men lätt var det inte enligt honom.

– Rekordloppet löpte på av sig självt. Nu måste jag jobba för det här resultatet. Nu behövs lite vila, och fiffig träning. Segern satt hårt åt, kommenterade Lakka till Yle.

Lakka segrade alltså på 13,49 medan tvåan Mikdat Sevler från Turkiet var tvåa på tiden 13,55. Valtteri Kalliokulju var trea på 14,42.

Junnila lyckades inte utmana mästaren Lasitskene i OS-genrepet

Junnila fick ladda upp inför OS med att tävla mot trefaldiga världsmästaren Marija Lasitskene. Junnila har precis bytt tränare, bara veckor innan OS. Inför dagens tävling berättade hon för Yle Urheilu att hon varit lättad efter beslutet att byta tränare till Tuomas Sallinen. Att byta tränare var något hon funderat på redan ett år.

– Det var mentalt en tung process. Jag kände mig genast lättare efter beslutet.

Junnila hoppade nytt finländskt rekord tidigare i år, men precis som för Lakka har liknande prestationer saknats efter det. Junnila sökte i Lapinlahti i dag många hopp och säkerhet i hoppandet. Nära sitt rekord kom hon inte, och hon klarade inte heller av att utmana Lasitskene.

Junnila klarade 183 och 186 på första, rev sedan en gång på 189, och till slut blev 192 för mycket i dag. Lasitskene knep alla höjder på första försöket och vann med resultatet 192.

– Tävlingen blev som tur bättre mot slutet. 189-hoppet var bra. Jag är helt nöjd med hur hoppandet utvecklades i dag, kommenterade Junnila efter tävlingen.

Helander med nytt personbästa

För en knapp vecka sedan blev Eemil Helander fyra i U23-EM i friidrott. Då på huvuddistansen 3000 meter hinder. Där blev det en ypperlig förbättring av personliga rekordet.

I dag ställde han sig på startstrecket för 5000 meter. Och stod för en imponerande insats igen.

Helander vann dagens lopp på tiden 13.55,80 och lyckades för första gången löpa på under 14 minuter.

Tiden är ett nytt personbästa med nästan sju sekunder. Också tvåan Oliver Löfqvist från Sverige löpte nytt personbästa på 13.57,02.

– Jag toppade formen till EM. Efter det var det ett bra tillfälle att komma hit och prova, kommenterade Helander för Yle.

På 200 meter slog Anniina Kortetmaa sitt personbästa då hon segrade i loppet. Kortetmaa löpte i mål på tiden 23,42 och var tre tiondelar snabbare än tvåan Mette Baas. Aino Pulkkinen var trea på 23,79.

– Jag har väntat på det här, nu kom slutet också bättre, konstaterade Kortetmaa efter loppet.

Kortetmaas tidigare personbästa var från 2017. 26-åringens nya rekordtid är den nionde bästa i alla tiders inhemska statistik. På 2000-talet har bara två löpare noterats för en snabbare tid på distansen.

Samtliga resultat från Lapinlahtis GP-tävlingar hittar du här.

Diskussion om artikeln