Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åska och hård blåst i öster under söndagen – riktigt varmt i söder ännu i dag

Från 2021
Blixt på en lila himmel.
Bildtext Det utlovas åska och hård blåst i östra Finland under söndagen.
Bild: Läsarbild/Oliver Majors

Finland delas itu vad gäller väderlekstyp på söndag. I söder är det ännu varmt och soligt, i norr regnar det hårt. På många håll kan åska med hårda vindar förekomma.

Kallare luft strömmar in västerifrån och puffar fuktig luft österut. En åskstorm som fått namnet Riikka drar fram över östra och norra Finland under söndagen med början i Österbotten.

Stormen kan orsaka fara i Kajanaland och Mellersta Finland. Farligt hårda åskbyar med en vindhastighet på över 25 meter i sekunden är att vänta i nordöstra och mellersta delarna av landet.

Vid middagstid väntas åskfronten befinna sig över Mellersta Finland och nå områden nära östgränsen kring tretiden på eftermiddagen.

Personer som befinner sig utomhus ska förbereda sig på att det vackra sommarvädret plötsligt kan förvandlas till regnigt, åskigt och blåsigt väder.

– Under söndagen delas Finland itu så att Lappland och övriga Finland är som två olika världar. I Lappland för lågtrycket med sig hårda regn som lokalt kan ge upp till 50 mm vatten, men längre söderut förekommer åskbyar och värmebölja men också svalnande väder, säger Yles meteorolog Anne Borgström.

I huvudstadsregionen utlovas inga regn under söndagen.

Det blir svalare, åtminstone temporärt

Söndagen ser ut att vara den sista heta dagen på ett tag. Det beror på att kallare luft strömmar in över Finland under dagen och för med sig regn på många håll.

Ännu i dag väntas temperaturen stiga till cirka 27 grader i söder.

I början av veckan är det fortsatt uppehåll i stora delar av sydkusten och det är över 20 grader varmt. Nätterna blir dock svalare, cirka 15 grader.

Under tisdagen finns det en liten chans för någon enstaka regnskur även vid sydkusten.

Under slutet av veckan är det möjligt att vädret blir varmare igen även om prognosen än så länge är mycket osäker, säger meteorolog Heikki Sinisalo till Helsingin Sanomat.

– Det ser ut att bli varmare, men hur mycket varmare och i hur stor del av landet, det kan man inte säga än , säger Sinisalo.