Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skogsbränder rasar både i Kalifornien och Oregon – brandsäsongen kom tidigt

Från 2021
Snabbt växande skogsbrand i Kalifornien - Spela upp på Arenan

Det brinner på flera håll i västra USA. En skogsbrand söder om Tahoesjön, i Kalifornien, exploderade i omfattning på lördagen. Samtidigt fortsätter över 2 000 brandmän att bekämpa en enorm skogsbrand i Oregon. Den amerikanska västkusten blir ständigt varmare och torrare och brandsäsongen kommer allt tidigare.

Den snabbt växande skogsbranden i Kalifornien, söder om Tahoesjön (se video) fick sin början redan den 4 juli av en blixt, enligt nyhetsbyrån AP. På lördag kväll, lokal tid, hade den exploderat i omfattning och täckte redan omkring 82 kvadratkilometer. Samhällen nära gränsen mot granndelstaten Nevada måste evakueras.

I området pågår just nu ett årligt motorcykellopp som kallas Death Ride och som lockar tusentals deltagare och åskådare på motorcyklar till de så kallade kaliforniska alperna.

Kelli Penningtons man deltar i loppet och familjen har följt med. De fick bråttom att lämna den campingplats där de hade tänkt övernatta.

– Det hände så snabbt. Vi lämnade tält, hängmattor och maten, men vi fick ändå det mesta med oss, packade in barnen i bilen och stack, säger Kelli Pennington till nyhetsbyrån AP.

I södra Oregon brinner ett område större än New York City

Den största skogsbranden i USA just nu rasar i södra Oregon. Också den växte betydligt på lördagen. Den täcker nu över 1 170 kvadratkilometer, en yta som är betydligt större än New York City.

Över 2 100 brandmän kämpar med den skogsbranden och de har lyckats få någon slags kontroll över brandens västra flank, men den sprids hela tiden norr- och österut. Ungefär 2 000 människor har tvingats lämna sina hem och åtminstone ett 70-tal bostadshus har brunnit ner, men tusentals andra hotas av skogsbranden.

skogsbranden i Oregon, fotograferad nära Klamath Falls i torsdags.
Bildtext Skogsbranden i Oregon, fotograferad nära Klamath Falls i torsdags.
Bild: AFP / Lehtikuva

Utöver de här två skogsbränderna i Kalifornien och Oregon pågår tiotals andra stora skogsbränder i nordvästra Nordamerika som bäst.

"Brandvädret" har kommit tidigare än det brukar

I brandområdena i Oregon och Kalifornien är det extremt varmt och torrt. En torr vind på upp till 14 meter per sekund gav lågorna fart på lördagen.

Meteorologerna lovar ingen lättnad vad gäller väderförhållandena under de närmaste dagarna.

Klimatförändringarna har lett till allt kraftigare torka och häftigare värmeböljor i västra USA under de senaste 30 åren, skriver nyhetsbyrån AP. Brandmän i Oregon har sagt att det väder som gynnar bränderna kommit tidigt i år än vad det borde göra. Vädret är egentligen typiskt för sensommaren.

Källor: AP, Reuters