Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Exklusiva parkeringsplatser förbryllar Hongkongbor – bostadspriserna orsakar mardrömmar

Från 2021
En bild på en lyxig blåsvart sportbil där det står Mario på registerplåten.
Bildtext Det finns gott om dyra bilar i Hongkong. Många är försedda med specialbeställda registreringsskyltar som likaså kostar skjortan.
Bild: Yle / Björn Ådahl

I Hongkong uteblev jublet när en affärsman nyligen slog nytt världsrekord genom att betala mer än en miljon euro för en parkeringsplats. Det sägs återspegla det allmänna läget på fastighetsmarknaden, för också bostadspriserna är orimligt höga.

En Hongkongbo har nu den tvivelaktiga äran att kunna skryta med att han äger den dyraste parkeringsplatsen i världen. Den finns i ett luxuöst bostadsområde som enbart består av astronomiskt dyra fastigheter.

Affärsmannen äger två av fastigheterna, och för dem har han betalat sammanlagt drygt 80 miljoner euro. Hongkongborna är vana vid att rika personer pungar ut med hur mycket pengar som helst för en bostad, så sådana priser förvånar dem inte.

Många hade ändå svårt att tro sina öron när de fick höra att en parkeringsplats dessutom hade sålts för 1,3 miljoner euro. Ekonomen Hannah Jeong säger att priset i själva verket inte är särskilt förvånande.

– I centrum har man betalat upp till 830 000 euro för parkeringsplatser. Priserna kan alltså vara skyhöga inte bara i bostadsområden utan också i affärsområden, konstaterar hon.

Bild på en kulle med hus och en gul lyftkran.
Bildtext The Peak är den mest luxuösa stadsdelen i Hongkong. Där är bostadspriserna utan undantag hårresande höga.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Hus kan kosta nästan 100 miljoner euro

Jeong betonar att situationen i Hongkong är unik. Hon säger att det är absurt att man kan köpa ett hus för miljontals euro utan att det ingår en enda parkeringsplats i priset.

– Den främsta orsaken är att marken är rekordartat dyr i Hongkong. Byggbolagen vill därför använda maximalt mycket av sina markområden till att uppföra värdefulla bostadshus, förklarar hon.

Resultatet är att det har uppstått en skriande brist på parkeringsplatser. Det gäller i synnerhet för stadsdelar som huvudsakligen bebos av rika familjer som vanligen äger flera bilar.

– I de här stadsdelarna kan enskilda hus kosta upp till 85 miljoner euro. Det finns en hel del stormrika Hongkongbor som har råd att betala sådana priser, konstaterar Jeong.

Geografin sätter käppar i hjulen

Flertalet av de 7,5 miljoner Hongkongborna bor i sällsynt tätt befolkade områden. Hongkongs areal är mindre än till exempel Ålands, och dessutom är bara ungefär 25 procent av territoriet urbaniserat.

Ungefär 40 procent av Hongkong består av obebodda, beskyddade naturparker. De grundades när Hongkong var en brittisk koloni innan det blev en autonom del av Kina i samband med maktskiftet år 1997.

Naturparkerna uppstod inte tack vare att de brittiska kolonialherrarna var miljövänner. Naturparkerna täcker i första hand områden som består av kullar som är så branta att det inte är möjligt att uppföra bostadshus på sluttningarna.

Britterna skapade därför ny mark genom att under årens lopp fylla igen havsområden vid kusten. Hela en fjärdedel av de urbaniserade delarna av Hongkong har byggts på mark som förr var hav.

Också de flesta av de berömda skyskraporna på Hongkongön har uppförts på mark som har skapats genom att fylla igen havet. Hongkongs ledning planerar att konstruera en ny gigantisk konstgjord ö som ska kunna inkvartera en dryg miljon människor när den är färdig någon gång på 2030-talet.

Bild på ett jättelikt höghus i centrala Hongkong.
Bildtext Höghuset The Arch är speciellt populärt bland förmögna investerare från det övriga Kina. En stor del av bostäderna är därför tomma även om de inte är lediga.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Också hyresgäster slår rekord

Prisnivån har också trissats upp som en följd av att framgångsrika affärsmän från det övriga Kina anser att lyxfastigheterna i Hongkong är attraktiva investeringar. Många bor inte själva i fastigheterna utan lämnar dem tomma eller hyr ut dem.

Det finns folk som är redo att betala sagolikt höga hyror. Tidigare i år slog en Hongkongbo nytt rekord när han undertecknade ett hyreskontrakt som fastslår att han ska betala 170 000 euro i månaden för ett hus i den exklusiva stadsdelen The Peak.

De förmögna människorna lever i en helt annan verklighet än majoriteten av Hongkongborna. Blomsterhandlaren Wing Wing-yeung säger att bostadspriserna är en mardröm för en stor del av invånarna.

– Det har varit det svåraste problemet i Hongkong i många år. Fastighetsmarknaden är en ständig besvikelse, konstaterar hon.

Bild på ett lyxigt bostadshus.
Bildtext Den här byggnaden var i ett skede det dyraste enfamiljshuset i världen. Idag inhyser den en företagsledare från det övriga Kina.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Hjälpsamma föräldrar till undsättning

Wing driver en populär blombutik i en förort, och också hennes man har ett jobb som han är nöjd med. Paret är dessutom lyckligt lottat såtillvida att det har kunnat skaffa sig en bostad.

– Utan mina svärföräldrars hjälp hade det inte varit möjligt att köpa bostaden. De stod för hela den första avbetalningen, berättar Wing.

Det är typiskt. Inte ens välavlönade unga läkare, jurister eller ingenjörer har råd att köpa annat än små enrummare om de inte får stöd av sina föräldrar.

En stor del av de unga Hongkongborna vet därför att de aldrig kommer att kunna skaffa sig en egen lägenhet. Det försätter dem automatiskt i en svag ställning.

Kvinna i förkläde står och håller i en dörr till en blombutik. Runt dörren finns växter och den pryds av en liten ekorrformad skylt där det står att det är öppet.
Bildtext Wing Wing-yeung stortrivs i sin blombutik. Hon hade knappast haft råd att öppna den om hon och hennes man inte ägde sin lägenhet.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Låginkomsttagare kan bo billigt

De politiska beslutsfattarna har länge varit medvetna om problematiken. Förvaltningen har därför låtit bygga upp massiva bostadsområden där nästan hälften av alla Hongkongbor lever i kraftigt subventionerade hyreslägenheter.

Det betyder att förvaltningen anses vara världens största hyresvärd. Kruxet är att man måste ha relativt låga inkomster för att ha rätt att bo i förvaltningens lägenheter.

De som tjänar för mycket för att kunna kvalificera sig är tvungna att klara sig på egen hand. Det är lättare sagt än gjort ifall de inte har en ansenlig förmögenhet till sitt förfogande.

– En massa pengar flödar fritt omkring på fastighetsmarknaden. Det hela är alltför komplicerat för att jag som en vanlig medborgare ska kunna förstå det, kommenterar Wing.

Bild på ett stort höghus med en massa små fönster på rad.
Bildtext Invånarna i förvaltningens karga bostadshus har drygt tio kvadratmeter per person till sitt förfogande. De pyttesmå lägenheterna är ändå synnerligen eftertraktade.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Prisutvecklingen gynnar fastighetsägarna

Det som är klart är att fastighetspriserna hela tiden fortsätter att höjas. Wings och hennes mans lägenhet är till exempel i dag värd nästan dubbelt så mycket som den var när de köpte den för åtta år sedan.

Gallupar visar att de allt högre bostadspriserna orsakar mer missnöje än något annat missförhållande bland de unga Hongkongborna. Många upplever nu att samhällssystemet är orättvist.

– Inkomstklyftorna blir ständigt allt djupare. Jag anser att det är ett av de främsta orosmomenten i Hongkong, konstaterar ekonomen Hannah Jeong.

Snedvridningarna på fastighetsmarknaden förstärker de unga Hongkongbornas intryck av att systemet fungerar till deras nackdel. De som äger en lägenhet har vanligen sitt på det torra, medan de som inte gör det är i klistret ifall de inte får bo i förvaltningens subventionerade hyresbostäder.

Bild på höga kullar och branter, nedanom dem syns ett hav med skyskrapor.
Bildtext Höga kullar bildar ofta en skiljelinje mellan tät bebyggelse och orörd natur. Kullarna är för branta för att det ska gå att bygga hus på dem.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Riskabelt att vara hyresgäst

Otaliga Hongkongbor måste välja mellan att fortsätta att leva med sina föräldrar eller att hyra en lägenhet på den fria marknaden. Hyresgästerna är dessvärre i en utsatt ställning.

I det ultrakapitalistiska Hongkong finns det inga hyresregleringar. Hyresvärdarna kan därför när som helst höja hyran med hur mycket som helst.

Uppsägningstiderna är också oskäligt korta. Dessutom är hyrorna liksom bostadspriserna genomgående höga.

Till saken hör att ingen har en aning om hur det ska gå att korrigera alla snedvridningar på fastighetsmarknaden. Resultatet är att fler och fler unga Hongkongbor är frustrerade och uppgivna.

Bild på massivt höghus med små kvadratiska fönster tätt inpå varandra.
Bildtext Byggbolagen maximerar sina vinster genom att uppföra höga bostadshus tätt inpå varandra. I Hongkong finns det därför fler mer än 100 meter höga hus än i någon annan stad.
Bild: Yle / Björn Ådahl