Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Överlägsen vinnare: Kalle Rovanperä knep karriärens första seger i rally-VM – som yngsta någonsin

Från 2021
Uppdaterad 18.07.2021 15:58.
Programmet är inte längre tillgängligt
Kalle Rovanperä blev historiens yngsta vinnare i VM-serien - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

För första gången i karriären fick Kalle Rovanperä stiga högst upp på pallen i VM-serien. Finländaren vann med hela minuten före Craig Breen.

Kalle Rovanperä har haft en ypperlig helg bakom sig.

– Ta täten och åk i från, summerade Yle Urheilus expert kort finländarens taktik i Estland.

För det var precis vad finländaren gjorde då han knep karriärens första seger, som yngsta förare någonsin – i imponerande stil.

– Den första segern hade kunnat komma tidigare, men det här är också bra kommenterade en glad Rovanperä.

Kalle Rovanperä fick fira karriärens första seger - Spela upp på Arenan

Enormt försprång

Efter att ha satt snabbaste tiden på torsdagen utökade Rovanperä försprånget på fredag, för att sedan rymma ordentligt på lördagen. Under lördagseftermiddagen behövde Rovanperä inte ens hålla gasen i botten.

Inför de sista sex specialsträckorna på söndagen var ledningen redan över 50 sekunder. Rovanperä själv konstaterade ändå att det blir en lång dag som kräver noggrannhet.

Finländaren hade inga problem att hålla sin ledning.

På söndag förmiddag utökade Rovanperä stadigt sin ledning till Craig Breen och inför power stage-specialsträckan var Rovanperäs ledning redan 54,6 sekunder. Trots att förhållandena på banan började vara knepiga, höll sig den unga finländaren kolugn.

Slog rekord

2020 steg Kalle Rovanperä för första gången upp på prispallen i VM-serien. Med sin tredje plats i Sverige blev han som 19-åring yngsta förare att knipa en podiumplats.

I dag knep 20-åringen en historisk titel.

Power stage-sträckan gick precis så säkert som planerat och Rovanperä vann med 59,9 sekunder över Breen. Det är första gången en finländare vinner en deltävling i VM-serien sedan 2018.

– Skoj att vinna här i Estland. Det är nästan som hemmarally för mig. Det är stort och det kändes bra, kommenterade Rovanperä väl i mål.

– Säsongen har varit lång och mina resultat hittills har inte varit bra. Nu visade jag att farten finns. Trevligt att nu lyckas här, säger Rovanperä.

Kalle Rovanperä är nu den yngsta rallyföraren att vinna i VM-serien. Det tidigare rekordet hade Toyotas nuvarande stallchef Jari-Matti Latvala. Han var 22 år då han vann Sveriges VM-rally år 2008.

– Jag har hoppats på att rekordet också i fortsättningen skulle hållas i Finland. Vad skulle vara finare än att Kalle slår mitt rekord, kommenterade Latvala för Yle redan före power stage-specialsträckan.

Suninen med problem

Teemu Suninen hade däremot allt annat än en lätt helg i Estland. Finländaren hade problem genom helgen och låg redan före söndagen över sex minuter från täten.

På söndagen fortsatte problemen då vägen redan hade riktigt djupa spår. Suninen var än en gång utanför banan på power stage-specialsträckan och missade kanske 30 sekunder.

Suninen var till slut sexa i Estlands VM-rally.

Resultat, Estlands VM-rally:

1. Kalle Rovanperä (Toyota) 2.51.29,1
2. Craig Breen (Hyundai) + 59,9
3. Thierry Neuville (Hyundai) + 1.12,4
4. Sebastien Ogier (Toyota) + 1.24,0
5. Elfyn Evans (Toyota) + 2.07,1
6. Teemu Suninen (Ford) + 7.07,3
7. Pierre-Louis Loubet (Hyundai) + 8.48,3
8. Aleksei Lukjanuk (Skoda) + 10.16,1
9. Andreas Mikkelsen (Skoda) + 10.29,9
10. Mads Östberg (Citroen) + 10.46,6

Diskussion om artikeln