Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dramatik i Storbritannien: Tajt duell mellan rivalerna ledde till hård krasch som satte stopp för Verstappens tävling direkt – Hamilton knep åttonde segern på Silverstone trots tidsstraff

Uppdaterad 19.07.2021 07:15.
Verstappen och Hamilton går duell.
Bildtext Hamilton pressade Verstappen hårt tills olyckan var framme.

Max Verstappens tävling tog slut redan på första varvet då han kraschade hårt. Hamilton fick till slut ett tio sekunders straff för incidenten. Det stoppade inte britten. Med lite över tio varv kvar släppte Bottas förbi stallkamraten och Hamilton tog fast Leclercs försprång och knep åttonde segern på Silverstone.

Lewis Hamilton har ännu en gång knipit segern på Silverstone. Den här gången framför en vilt jublande publik. Och efter ett ytterst dramatiskt lopp.

Hamilton stod för en imponerande insats då han knep segern trots en riktigt ordentlig kollision med Max Verstappen, och ett tio sekunders tidsstraff .

– Det var ett fysiskt riktigt tufft lopp. Jag är så tacksam för fansen. Det är en dröm för mig att göra det här inför er. Hemmapubliken är den bästa, kommenterade Hamilton efter segern.

– Jag har gett mitt allt den här veckan. Försökt få ut det bästa av bilen. Max Verstappen är tuff. Oberoende om jag var av samma åsikt om straffet eller inte, så tog jag emot det och så fortsatte jag bara jobba hårt. Jag tänkte inte låta något stå i vägen.

Hamilton ligger nu efter 25 knipna poäng i dag bara åtta poäng bakom Verstappen i VM-serien. Senast Hamilton vann en tävling var den nionde maj i Spanien.

Verstappen hårt in i vallen

Max Verstappen knep pole position efter att ha vunnit historiens första sprinttävling i går, och lyckades hålla ledningen i starten. Det blev ändå en tajt duell mot Lewis Hamilton.

Och direkt några kurvor senare gick det på tok och ordentligt.

Hela det första varvet pressade Hamilton Red Bull-föraren och i den nionde kurvan hände det som inte ska hända. Verstappen försökte rädda sin ledning då Hamilton sökte omkörning på insidan. Hamilton träffade Verstappen som sedan i skyhög fart åkte rakt in i däckvallen.

Till all tur såg Verstappen ut att vara oskadd. Han steg själv ur bilen och gick i väg.

Röd flagg följde och tävlingen stoppades för en halv timme.

Då Verstappens bil fördes bort från banan var den rejält tilltygad. Senare under tävlingens gång meddelades det att Verstappen åkt för ytterligare undersökningar till sjukhuset.

Domarna utredde vilkendera förare som orsakade kollisionen. Bägge stall hävdade att felet var den andres. Mercedes fick fixa Hamiltons bil under avbrottet, men till slut fick britten ett tidsstraff på tio sekunder.

Hamilton förbi imponerande lätt

Charles Leclerc fick starta från ruta ett då förarna tog sig tillbaka till gridden då loppet var redo för omstart.

Leclerc höll sin position i täten men Hamilton började klocka in snabbare varvtider hela tiden.

Lite efter halva loppet tvingades Hamilton till ett depåstopp och stannade där i tio sekunder för sitt straff. Bottas steg till tvåa och Hamilton föll till fyra. Just efteråt gjorde Leclerc sitt depåstopp, men lyckades hålla täten.

Bottas låg rätt klart bakom Leclerc. Samtidigt knappade stallkamraten in på Bottas. Efter 40 varv kom budet: fajtas inte mot Hamilton. Bottas däck var redan rätt slut och han kunde inte knappa in på Leclerc.

Till slut släppte han Hamilton förbi sig. Jakten på Leclerc började då britten låg nio sekunder bakom. Hamilton tvivlade redan lite men peppades.

– Du klarar det, du kan ta honom, fick Hamilton höra i stallradion några varv senare.

Med tre varv kvar var avståndet inte ens 1,5 sekunder. På det 50:e varvet var han förbi. Britten pressade Leclerc till ett misstag då han försökte sig förbi på insidan. Och Hamilton bara fortsatte ösa på och då han korsade mållinjen som etta var avståndet till Leclerc redan fyra sekunder.

Hamilton knep åttonde segern på Silverstone och körde med den brittiska flaggan i luften framför läktarna medan över hundra tusen fans jublade i publiken.

Bottas höll tredje platsen

Leclerc var besviken efter loppet och sa att det är lite svårt att njuta fullt ut av pallplatsen.

– Det var ett otroligt lopp. Jag gav 200 procent, men det räckte inte för att hålla ut under de sista varven, sade en besviken Leclerc som ändå tillade att detta var ett klart bättre resultat än stallet väntade sig.

Bottas var till slut trea över mållinjen.

– Svagheten var starterna, kommenterade Bottas som sa att han hade problem med däcken.

– Sedan gjorde vi depåstoppet lite för tidigt för att kunna vara med i striden på slutet. Men för stallet var det en bra helg och vi knep viktiga poäng, sade Bottas i intervjun efter loppet.

Bottas misslyckades två gånger i starten: han tappade först en placering direkt i starten – och gjorde samma sak i omstarten.

Bottas fick ändå tack av stallkamraten under hans segertal.

– Jag kunde inte ha gjort det här utan Valtteri. Eller det otroliga arbetet som teamet gjorde.

Räikkönen lyckades inte utnyttja bästa startrutan för säsongen

Räikkönen var 13:e i sprinttävlingen i går och fick starta från bästa startrutan den här säsongen.

Räikkönen steg snabbt till poängplacering i loppet. Efter depåstoppet låg han 14:e men höjde sig till 12:e. Med femton varv kvar var avståndet till poängplacering ändå redan över åtta sekunder.

På slutet rök alla förhoppningar om poäng. Räikkönen kämpade mot Sergio Perez men snurrade. Finländaren föll till 16:e, och var sedan till slut 15:e i mål.

Resultat, Storbritanniens GP:

1. Lewis Hamilton, Mercedes, 1.58.23,283,

2. Charles Leclerc, Ferrari, +3,871 s

3. Valtteri Bottas, Mercedes, +11,125

4. Lando Norris, McLaren, +28,573

5. Daniel Ricciardo, McLaren, +42,624

6. Carlos Sainz, Ferrari, +43,454

7. Fernando Alonso, Alpine +1.12,093

8. Lance Stroll, Aston Martin, +1.14,289

9. Esteban Ocon Ranska, Alpine +1.17,162

10. Yuki Tsunoda, AlphaTauri, +1.22,065

11. Pierre Gasly, AlphaTauri, +1.25,327

12. George Russell, Williams +1 varv

13. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo +1

14. Nicholas Latifi, Williams +1

15) Kimi Räikkönen, Alfa Romeo +1

16) Sergio Perez, Red Bull +1

17) Nikita Mazepin, Haas +1

18) Mick Schumacher, Haas +1.

Sebastian Vettel och Max Verstappen avbröt.