Hoppa till huvudinnehåll

Sport

17-åriga Europamästarens telefon "exploderade" av gratulationsmeddelanden – Ilona Mononen utvecklades under två års träning från "helt-ok" till EM-guldmedaljör

Från 2021
Ilona Mononen löper i U20-EM i friidrott.
Bildtext Ilona Mononen löpte till EM-guld i Tallinn.
Bild: Lehtikuva/Tapio Nevalainen /friidrottsförbundet SUL

Ilona Mononen kunde inte tro att det var sant då hon löpte i mål som Europamästare i går i U20-EM i Tallinn. På kvällen vällde gratulationsmeddelandena in – bland annat av tränaren Mikko Rajaniemi. För två år sedan hade jag aldrig trott det här, säger han till Yle.

Ilona Mononen blev Finlands tredje guldmedaljör i U20-EM i Tallinn i går. Precis som tidigare under det senaste året löpte 17-åringen ett nytt personbästa på 3000 meter.

Det räckte till guld, och Mononen kunde inte tro att det var sant.

– Jag visste att det var möjligt, men det kändes ändå overkligt då ingen kom förbi på slutet, kommenterade en mållös Mononen efter segern.

Finländaren löpte i mål på tiden 9.15,66, vilket även är inhemskt årsbästa. Nina Chydenius är tvåa i den statistiken på 9.28,61.Samtidigt är det en kapning av hennes tidigare personbästa med ett par sekunder.

Men på det senaste året har hon förbättrat sitt rekord bra mycket mer än så.

– När vi var på samma konfirmationsfest för två år sedan, skulle man aldrig ha trott att vi nu firar ett EM-guld. Otroligt, kommenterar nu tränaren Mikko Rajaniemi för Yle Urheilu.

"Gick på övervarv hela natten"

För Ilona Mononen blev gårdagskvällen allt annat än lugn. Hon berättar för friidrottsförbundet att telefonen "exploderade" av gratulationsmeddelanden efter tävlingen. Bland de första att gratulera var tränaren Rajaniemi.

– Mikko konstaterade att han litade på min seger från start, säger Mononen till förbundet.

För två år sedan flyttade Mononen med familj till Finland från USA. Nu har hon tränat i ett och ett halvt år under Rajaniemi. Utvecklingen har varit häpnadsväckande.

Ännu i juni i fjol löd Mononens rekord 9.50,16. 17-åringen har alltså på ett drygt år förbättrat sitt rekord på 3000 meter med över 30 sekunder. Under den här sommaren har hon kapat 12 sekunder.

Stenhårt har hon ändå inte tränat.

– Jag gissar att ingen annan av gårdagens finalister tränar lika lite som Ilona. Hennes grund och bakgrund är såpass tunn att vi tränat måttligt och hållit kilometrarna ganska låga, berättar Rajaniemi.

Junior-VM nästa

3000 meter har enligt Mononen lite överraskande blivit hennes paradsträcka. Tidigare har hon sett 1500 meter som huvuddistansen. 17-åringen har ett FM-silver på den distansen.

Enligt tränaren var Mononen på en "helt-ok" nivå i sin åldersgrupp då hon kom till Lahden Ahkera 2019. Nu ser han klart ytterligare framgång som möjligt.

– Hon har otroligt med potential att utvecklas. Vi har jobbat systematiskt bara ett par år. Nu har vi många år på oss att utöka träningsmängderna, säger han för Yle.

Enligt Rajaniemi har hon redan nu potential att löpa under 9.10. Nästa utmaning blir i U20-VM i Nairobi, Kenya. Tävlingarna går av stapeln en vecka efter OS.

– Tävlingarna i Nairobi är en ny och fin erfarenhet för mig. Jag vill ändå dit också och jaga bästa möjliga placering, säger Mononen till förbundet.

– I Kenya kommer Ilona utmana löpare av världsklass på 1500 meter och 3000 meter. Det kommer vara en intressant utmaning, kommenterar tränaren å sin sida.

"Man måste ha mål"

Enligt Rajamäki är Mononen en "otroligt lätt" idrottare att träna. Bägge litar på varandra enligt tränaren och det är lätt att adaptera träningsprogrammet.

Mononen tränar tillsammans med en träningsgrupp i Lahden Ahkera, och trots att hon inte tränar sjuka mängder ännu, är målet att utmana världstoppen.

Enligt Rajamäki får hon under en del av träningspassen lämplig draghjälp av killarna i samma ålder.

– Man måste ha mål. Potential och talang har hon för att åtminstone tävla på europeisk toppnivå. Men varför inte också utmana de tuffa afrikanska och amerikanska löparna på seniornivå i framtiden.

Diskussion om artikeln