Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Cypern: Vaccinmotståndare gick till attack mot tv-station – fönsterrutor krossades och bilar brann

Från 2021
Åtminstone två av tv-stationens bilar utanför Sigmas högkvarter brändes upp.
Bildtext Åtminstone två av tv-stationens bilar utanför Sigmas högkvarter brändes upp.
Bild: AFP / Lehtikuva

På söndag kväll gick omkring 2 500 demonstranter till attack mot tv-stationen Sigma i Cyperns huvudstad Nicosia. Före det hade kring 5 000 människor protesterat mot de hårda vaccinkraven som infördes i landet förra veckan. Presidenten beskriver söndagens incident som ett slag mot demokratin.

– En feg attack ägde rum på söndag kväll utanför vårt högkvarter. Vårt högkvarter anfölls av en mobb som kastade fyrverkeripjäser och skadade våra bilar, rapporterade Sigma-tv sent på söndag kväll.

Den här tv-stationen anses ha försvarat coronarestriktioner på Cypern och inte visat speciellt mycket förståelse för vaccinmotstånd, enligt nyhetsbyrån AFP.

Det var alltså en demonstration mot de senaste coronarestriktionerna utanför presidentpalatset i Nicosia som verkar ha spårat ur. Där deltog ungefär 5 000 människor och ungefär hälften av dem tågade sedan vidare till Sigmas huvudkontor.

Bilar stacks alltså i brand på parkeringsplatsen utanför och flera fönsterrutor krossades. Det finns inga rapporter om skadade människor.

Demonstranterna krossade också flera fönsterrutor i tv-stationens huvudkontor.
Bildtext Demonstranterna krossade också flera fönsterrutor i tv-stationens huvudkontor.
Bild: AFP / Lehtikuva

Cyperns president Nicos Anastasiades uttalade sig sent på söndag kväll och beskrev attacken som "ett slag mot demokratin". Men enligt honom kommer den cypriotiska regeringen inte ge efter för "hot eller utpressning".

Cypern kräver "säkerhetspass" på allmänna platser

Smittspridningen i Cypern är omfattande just nu och var i förra veckan högst inom EU.

Cyperns regering beslöt då att människor som vill besöka bland annat köpcentrum, restauranger, biografer eller sportanläggningar måste kunna uppvisa ett så kallat "säkerhetspass".

Det här "passet" är antingen ett intyg på att man fått minst en vaccindos eller ett negativt test för covid-19 som inte är äldre än 72 timmar, eller ett bevis på att man haft viruset under det senaste halvåret.

Det här kravet gäller egentligen alla platser inom- eller utomhus på Cypern, där fler än 20 personer är samlade. Munskydd är också obligatoriska för alla över 12 år på de flesta allmänna platser både inom- och utomhus. Personer som inte följer bestämmelserna kan bötfällas.

Källor: AFP, Finlands utrikesministerium um.fi