Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Avslöjande visar att auktoritära regimer har spionerat på journalister, politiker och aktivister världen över – och fyra andra nyheter att ha koll på i dag

Någon håller i en smarttelefon. Man ser bara händerna och telefonen.
Bildtext Israeliska NSO hävdar själva att deras mjukvara endast är ämnad för bekämpning av terrorism och brottslighet, men den färska granskningen visar att autoritära regimer har utnyttjat programmet mot bland andra journalister och människorättsaktivister.

God måndagsmorgon! Här har du fem nyheter att ha koll på i dag.

Avslöjande: Globalt missbruk av spionageprogram mot journalister, politiker och aktivister

Politiker, journalister och aktivister kan ha utsatts för spionage via deras telefoner med hjälp av ett program utvecklat av det israeliska it-bolaget NSO. Missbruk av programmet Pegasus har redan tidigare rapporterats, men nu kommer ytterligare anklagelser tack vare en dataläcka.

Israeliska NSO hävdar själva att deras mjukvara endast är ämnad för bekämpning av terrorism och brottslighet, men den färska granskningen ger vid handen att auktoritära regimer har utnyttjat programmet mot bland andra journalister och människorättsaktivister.

Washington Post skriver också att nummer till statschefer, premiärministrar, arabiska kungligheter, diplomater och företagsledare hittats på listan.

En smarttelefon.
Bildtext Pegasus kan infektera Iphone- och Android-telefoner och ge förövaren tillgång till telefonens meddelanden, bilder, mejl samt låta hen banda samtal och diskret aktivera mikrofonen.

Små- och mellanstora företag börjar återhämta sig

Situationen för små- och mellanstora företag har förbättrats när coronabegräsningarna och restriktionerna lättats. Det säger Mikael Pentikäinen som är vd för Företagarna i Finland till nyhetsbyrån STT.

Det finns ändå risker.

– Situationen är osäker så länge som smittfallen är så här höga, säger Pentikäinen.

Enligt honom har situationen i de branscher som påverkats mest av coronaepidemin förbättrats. Det går till exempel bra för restaurangbranschen, men många av arbetstagarna kämpar med brist på arbetskraft.

– Människor har flyttat över till andra jobb, så som mataffärer, under epidemin, säger Pentikäinen.

Men det går inte lika bra i alla branscher trots de lättare restriktionerna. Evenemangsbranschen har det ännu svårt. Också de företag som förlitar sig på utländska turister lider eftersom inresereglerna begränsar trafiken till Finland.

En takterass i Villmandstrand.
Bildtext Restaurangbranschen börjar återhämta sig, men kämpar med personalbrist.

Mardrömsliknande priser på bostäder och parkering i Hongkong

I Hongkong uteblev jublet när en affärsman nyligen slog nytt världsrekord genom att betala mer än en miljon euro för en parkeringsplats. Det sägs återspegla det allmänna läget på fastighetsmarknaden, för också bostadspriserna är orimligt höga.

Ekonomen Hannah Jeong säger att priset i själva verket inte är särskilt förvånande.

– I centrum har man betalat upp till 830 000 euro för parkeringsplatser. Priserna kan alltså vara skyhöga inte bara i bostadsområden utan också i affärsområden, konstaterar hon.

Situationen i Hongkong är unik. Hon säger att det är absurt att man kan köpa ett hus för miljontals euro utan att det ingår en enda parkeringsplats i priset.

– Den främsta orsaken är att marken är rekordartat dyr i Hongkong. Byggbolagen vill därför använda maximalt mycket av sina markområden till att uppföra värdefulla bostadshus, förklarar hon.

Bild på massivt höghus med små kvadratiska fönster tätt inpå varandra.
Bildtext Byggbolagen maximerar sina vinster genom att uppföra höga bostadshus tätt inpå varandra. I Hongkong finns det därför fler mer än 100 meter höga hus än i någon annan stad.

Stort intresse för att bygga hus i Österbotten trots rekordhöga materialkostnader

Under våren har priset på byggmaterial stigit kraftigt, vilket har gjort att även hustillverkare har varit tvungna att höja sina priser. Trots det verkar inte intresset för att bygga hus ha falnat.

Priset på trävirke har fördubblats och priset på metallrelaterat material har stigit med cirka 40 procent. Det enda som inte har stigit är priset på isoleringsmaterial.

Yle Österbotten har talat med hustillverkare. Läs mera om vad de har att säga.

En gul tröja vid ett husbygge.
Bildtext De höjda priserna har inte avskräckt husköpare.

Den invasiva främmande arten parkslide växer snabbt och är extremt svår att bekämpa

Den invasiva främmande arten parkslide är närapå omöjlig att utrota på grund av sitt jättelika rotsystem. Rötterna kan tränga igenom husgrunden och vattenledningar så det är viktigt att markägare är på sin vakt.

Parksliden är en invasiv främmande art som importerades till Holland för cirka 200 år sedan från Östasien. Den skulle användas som prydnadsväxt och blev snabbt en allmän trädgårdsväxt i många europeiska länder. Den hittades i Norden för cirka 100 år sedan.

Men till mångas förfäran var parkslide rena rama mardrömmen för trädgården, naturen och människan. Parkslide kan växa upp till tio centimeter per dag, och nya skott skjuter snabbt upp ur marken.

Man måste bekämpa växten rätt så att den inte sprider sig ytterligare, men det är extremt svårt.

Parkslide.
Bildtext Parkslide har extremt starka rötter och kan växa genom asfalt, betong och rör. Växten är därför farligt om den växer nära hus.

Vädret i dag

Det är rätt klart i de södra och mellersta delarna av Finland, men under förmiddagen ökar molnigheten. I öster kan det regna och det kan förekomma lokal åska. Dagens högsta temperatur är 17–23 grader.

I de norra delarna är det molnigt med lokala regnskurar. Dagens högsta temperatur ligger mellan 13–19 grader.