Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Red Bull-höjdarna vill att Hamilton straffas hårdare – Verstappen sågar också motståndarens beteende: ”Respektlöst och osportsligt”

Uppdaterad 19.07.2021 13:13.
Max Verstappen.
Bildtext Max Verstappen var allt annat än nöjd efter loppet på Silverstone.

Storbritanniens grand prix avgjordes på ett ytterst kontroversiellt sätt. Lewis Hamilton orsakade en krasch som tvingade VM-konkurrenten Max Verstappen att bryta, men vann ändå. Det köper inte Red Bull.

– Det är aldrig så här jag vill vinna, konstaterade Lewis Hamilton efter deltävlingen på Silverstone på söndagen.

Det mesta talade för att loppet skulle bli ytterligare en duell mellan Hamilton och Red Bulls VM-etta Max Verstappen.

Verstappen vann sprintloppet på lördagen och fick inleda deltävlingen på söndagen från pole position. Men hans tävling var över redan innan det första varvet hade avklarats.

Tvåan Hamilton körde in i Verstappen då han var lite väl optimistisk i ett omkörningsförsök efter en lång duell om förstaplatsen, vilket ledde till att holländaren slungades in i vallen. Hamilton kunde fortsätta loppet.

Tävlingsjuryn var överens om att det var Hamilton skulle bära skulden för kraschen. Britten straffades ändå bara med ett tio sekunders tidsstraff – och kunde ta hem segern trots det.

Lewis Hamilton sprutar champagne på podiet.
Bildtext Inga sura miner på podiet efter loppet på Silverstone.

Verstappen fördes till sjukhus för en koll efter kraschen och fick följa med segerjublet på tv. Det uppskattade han inte.

– Jag är glad för att jag är okej. Jag är väldigt besviken för att det gick så här. Straffet som delades ut är inte tillräckligt för att markera exakt hur farligt det som Lewis gjorde var. Att se dem jubla medan jag är här är respektlöst och osportsligt, skrev Verstappen på Twitter.

– Men vi går vidare, tillade han.

Senare på kvällen meddelade Red Bull att Verstappen fått lämna sjukhuset.

"Ett amatörmisstag, ett desperat misstag"

Stallchefen Christian Horner sparade inte heller på krutet efter tävlingen. Enligt BBC lyfte också han upp det enligt honom orättvist milda straffet.

– Det var ett amatörmisstag. Ett desperat misstag. Det är både störande och en besvikelse. Han orsakade en verklig fara för en annan förare. Att få ett straff som tillåter honom att vinna tävlingen känns inte riktigt som ett straff, säger Horner.

Han får medhåll av Red Bull-höjdaren Helmut Marko:

– Han borde stängas av eller något i den stilen. Det var farligt och vårdslöst gjort av honom.

Christian Horner och Helmut Marko.
Bildtext Christian Horner och Helmut Marko.

Hamilton själv valde enligt BBC inte att kommentera Horners uttalande.

– Det är viktigt att ha is i magen nu. Det är stora känslor och jag vet hur det är att vara i deras position, de blev av med viktiga VM-poäng. Men jag anser inte att jag behöver be om ursäkt för något. Vi tävlingskör där ute, svarade den regerande världsmästaren i stället.

Hamilton fick också flankstöd av stallchefen Toto Wolff, som verkar insinuera att Verstappen själv ska bära en del av skulden för kraschen.

– Det krävs två för att dansa tango. Det här är inget nytt, det har hänt flera gånger då två stora förare mäter sig mot varandra. Då de vägrar ge upp kan liknande situationer uppstå, säger Wolff.

"Alla vet att han är aggressiv"

Enligt Autosport ansåg Fia ändå att det var Hamilton som kunde ha undvikit kraschen.

Enligt tävlingsjuryns rapport, som sajten citerar, låg Verstappen etta in i den ödesdigra kurvan och hade således rätten att välja linje. Dessutom hade Hamilton utrymme att väja för Verstappen, vilket han inte gjorde.

Något som Hamilton själv hävdade att inte stämde.

– Jag försöker alltid hålla lugnet då jag kämpar framför allt med Max. Alla vet att han är aggressiv på banan. Jag var helt bredvid honom. Han gav mig inte utrymme, konstaterade Hamilton enligt Autosport.

Hamilton vann tävlingen med 3,8 sekunders marginal till Charles Leclerc. Valtteri Bottas slutade tre, elva sekunder efter britten.

Kimi Räikkönen fick nöja sig med 15:e plats på Silverstone.

Diskussion om artikeln