Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

England häver coronarestriktionerna och nattklubbarna öppnade vid midnatt – men alla firar inte "frihetsdagen"

Uppdaterad 19.07.2021 09:48.
Det har förekommit kritik mot att restriktionerna i England nu hävs och det ätt som regeringen har hanterat smitta inom de egna leden. Här en löpsedel från lördagen.
Bildtext Det har förekommit kritik mot att restriktionerna i England nu hävs och det sätt som regeringen har hanterat smitta inom de egna leden. Här en löpsedel från lördagen.

Antalet nya fall av covid-19 i England är nu lika högt som det var i januari. Trots den kraftiga smittspridningen hävdes i stort sett alla coronarestriktioner i England vid midnatt. Samtidigt måste premiärminister Boris Johnson hålla sig isolerad, eftersom han varit i kontakt med sin hälsominister som testat positivt för covid-19.

Vid midnatt, natten till måndagen, öppnade många nattklubbar sina dörrar i England. Exempelvis Sveriges radios korrespondent rapporterade om långa, glada köer till nattklubbar i London vid tolvslaget.

Från och med måndagen, som brittiska medier döpt till "frihetsdagen" lyfts så gott som alla covidrestriktioner i England. Publikbegränsningar på restauranger, biografer och olika evenemang hävs, munskyddskravet upphör och nattklubbar får alltså öppna igen.

En bildkapning från en Reuters-video på en kö till en av nattklubbarna i London natten till måndagen.
Bildtext En skärmdump från en Reuters-video på en kö till en av nattklubbarna i London natten till måndagen.

Det här sker trots att den smittsamma deltavarianten av covid-19 tycks spridas som en löpeld och smittspridningen i England är på sin högsta nivå på nästan sex månader.

Skottland, Wales och Nordirland lyfter inte restriktionerna lika snabbt. Exempelvis Skottland håller fast vid munskyddskraven och nattklubbarna där är fortsatt stängda.

Premiärminister Johnson får inte ta del av "frihetsdagen"

Boris Johnson tvingas isolera sig på premiärministerns officiella sommarresidens Chequers den här veckan. Det för att han varit i nära kontakt med hälsominister Sajid Javid som testade positivt för covid-19 i helgen, trots att Javid har fått två doser vaccin.

Johnson och hans finansminister Rishi Sunak fick hård kritik då de först sade att de kommer att delta i ett pilotprogam som skulle ha inneburit att de inte skulle ha isolerat sig under arbetstid, utan ersatt karantänen med dagliga tester. Efter den omedelbara kritikstormen kröp de till korset och lovade isolera sig i alla fall.

Sjukvården oroar sig för personalbrist och ökat antal covidpatienter

Många experter anser att regeringen borde vänta med att häva restriktionerna i England tills ännu fler är fullt vaccinerade. De varnar för att sjukhusinskrivningarna kan öka igen och att sjukvården kan få problem också på grund av ökad smittspridning bland sjukvårdspersonalen och att allt fler bland personalen hamnar i karantän.

Den brittiska regeringen vill få igång ekonomin igen och pekar på den höga vaccinationsgraden. Dödligheten och belastningen på sjukhusen har minskat betydligt, då nästan 88 procent av alla vuxna i Storbritannien har fått sin första vaccindos och över 68 procent redan fått två sprutor.

Det var många i London som var lyckliga över att få dansa igen. Bilden tagen ur en Reutersvideo från en nattklubb i London.
Bildtext Det var många i London som var lyckliga över att få dansa igen. Bilden tagen ur en Reutersvideo från en nattklubb i London.

Johnson uppmanade till försiktighet

I en video som Johnson publicerade på Twitter på söndagen upprepade han att han anser att det nu är rätt tid för att häva restriktionerna.

– Om vi inte gör det nu så måste vi fråga oss själva om vi någonsin kommer att göra det, sade han.

Men samtidigt uppmanade han till försiktighet och påpekade att deltavarianten är extremt smittsam.

Exempelvis har borgmästaren i London, Sadiq Khan sagt att munskydd fortfarande bör användas i kollektivtrafiken och en del engelska butikskedjor rekommenderar också fortfarande munskydd. Men munskydden är alltså inte längre obligatoriska.

Källor: AFP, BBC, SR. Yle