Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Långa köer till bostadslåneförhandlingar i Åbo – fastighetsmäklare: "En del har fått vänta i tre veckor på att banken ens svarar"

Från 2021
En nyckelknippe hänger i låset på en öppen dörr.
Bildtext Den som tänker köpa en bostad ska förbereda sig ordentligt och börja i god tid eftersom processen kan ta länge.
Bild: Mostphotos/Deyan Georgiev

Många vill köpa bostad just nu och det här syns också i köerna till låneförhandlingar hos bankerna. Fastighetsmäklare i Åbo vittnar om kunder som fått vänta i till och med en månad för att få en tid till banken.

Tuula Lindström som är viceordförande vid Finlands Fastighetsmäklare rf:s lokalavdelning i Egentliga Finland berättar att hon hört av personer som ska köpa lägenhet att de hamnat att vänta upp till tre veckor efter inlämnad låneansökan innan banken svarat över huvud taget.

– Dessutom kan det dröja ett par veckor från att låneförhandlingarna avslutats till att man får ett lånebeslut, och ytterligare några veckor efter det tills själva bostadsköpet kan slås fast, säger Tuula Lindström.

Henrik Johansson som är chef för bostadsfinansiering vid Nordea i Åbo bekräftar att köerna är längre än vanligt just nu.

– Det är ungefär två och en halv veckas kö till att få en tid till låneförhandling hos oss, säger Johansson.

Enligt Tuula Lindström beror den långa köbildningen främst på att efterfrågan på bostäder är så stor för tillfället. Det tycker också Henrik Johansson.

– Jag tror att covid har påverkat mycket. Eftersom människor arbetar hemifrån har viljan att satsa på hemmen vuxit. Människor vill byta till större lägenheter eller så vill man renovera sin nuvarande lägenhet, säger Johansson.

En man med ljusbrunt hår iklädd en svart kostym står utomhus med staket och träd i bakgrunden.
Bildtext Henrik Johansson, chef för bostadsfinansiering vid Nordea i Åbo.
Bild: Maria Lammassaari / Yle

Köbildningen kan också bero på brist på bankpersonal och på att det tidvis sker förändringar i bankernas praxis, tror Jouni Paasio som är ordförande vid Finlands Fastighetsmäklare rf:s lokalavdelning i Egentliga Finland.

Enligt Henrik Johansson är personalen vid Nordea för det mesta tillräcklig, men ibland måste man rekrytera mera personal.

– Naturligtvis sker det också ombyte i personalen, våra rådgivare är kunniga och då blir de valda till nya positioner. Vi har planer på att rekrytera nya rådgivare just nu, säger Johansson.

Långa köer ett huvudbry både för den som köper och den som säljer bostad

Långa köer till låneförhandlingar ställer till det för både bostadsköparen och säljaren. För köparens del kan de långa köerna i värsta fall innebära att man går miste om den perfekta bostaden om någon annan är snabbare.

För den som säljer sin bostad innebär långa köer till låneförhandlingarna att tidtabellen för när bostaden blir såld skjuts upp. 

Enligt Jouni Paasio blir det särskilt problematiskt i de situationer där man har kommit överens om ett datum när bostadsaffärerna senast ska vara klara, men den som köper bostaden inte har insett att låneförhandlingarna med banken kan dra ut på tiden. 

Paasio betonar att fastighetsmäklare och bostadssäljare oftast är flexibla och att det sällan uppstår situationer där det inte skulle bli några bostadsaffärer över huvud taget på grund av de långa låneförhandlingsköerna.

– I värsta fall kan det gå så långt att ersättningar blir aktuella, och då kan köparen bli skyldig att ersätta säljaren, säger Paasio.

Både Jouni Paasio och Tuula Lindström betonar att det främst är bankerna som kan lösa problemet med de långa låneförhandlingsköerna.

– Bankerna kunde till exempel informera kunderna bättre om de olika stegen i låneförhandlingsprocessen, vad de innebär, hur länge de olika stegen tar och vad som krävs av kunden, säger Jouni Paasio.

En man med brunt hår iklädd en mörkgrå kavaj och en ljusblå skjorta.
Bildtext Jouni Paasio, ordförande vid Finlands Fastighetsmäklare rf:s lokalavdelning i Egentliga Finland.
Bild: Privat

Han betonar också att bankerna borde se över sina interna processer för att försäkra sig om att liknande inte ska hända i framtiden.

Vid Nordea försöker man avverka de långa köerna så bra som möjligt.

– Vi ska som sagt rekrytera ny personal. Dessutom försöker vi också effektivera våra egna processer och jobba på ett smart sätt, säger Johansson.

"Börja i god tid"

Dessutom kan bostadsköparen själv försöka försnabba processen genom att till exempel boka en tid till en låneförhandling redan innan man har hittat en lämplig bostad.

– Det lönar sig också att ansöka om bostadslån hos flera banker, då kanske det nappar vid en bank om du inte får tid vid en annan, betonar Tuula Lindström.

Henrik Johansson vid Nordea rekommenderar att kunderna ser till att de har alla dokument i skick när de ansöker om lån, särskilt i situationer där man ansöker om lån vid en annan bank än sin egen. Förberedelse är annars också A och O.

– Börja i god tid. Om man tycker att det är dags att byta eller renovera lägenheten ska man sköta finansieringen först. Bostadsmarknaden har ett högt tempo just nu och de bästa lägenheterna säljs mycket snabbt, säger Johansson.

Dessutom lönar det sig att ansöka om ett tillräckligt högt lånelöfte från banken – det är alltid lättare att få ett mindre lån än man ansökt om än att vara tvungen att ansöka om ett nytt lånelöfte.

Diskussion om artikeln