Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Seattle Kraken kan stjäla flera toppnamn – men de finländska NHL-stjärnorna skyddades inför expansionsdraften

Från 2021
Uppdaterad 19.07.2021 10:34.
Carey Price och Shea Weber.
Bildtext Montreal exponerade två tunga pjäser i expansionsdraften.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

Natten till torsdag ska NHL:s 32:a lag, Seattle Kraken, välja och vraka bland de övriga lagens spelare. Nu står det klart exakt vilka spelare som står till förfogande – och med finns några överraskande namn.

Yle Sportens NHL-podd kommer i säsongens sista avsnitt på tisdag att blicka framåt mot expansionsdraften. Du hittar alla avsnitt på Arenan.

Hur kommer Seattle Krakens trupp att se ut då laget gör sin debut i NHL i höst? Svaret får vi på torsdagsmorgonen finsk tid.

Årets expansionsdraft kommer att gå av stapeln natten mellan onsdag och torsdag, och helt som då Vegas Golden Knights för fyra år sedan gjorde entré får Kraken välja en spelare från samtliga NHL-lag med undantaget för just Vegas.

Det är ändå inte helt fritt fram att välja vem som helst. Lagen har fått skydda olika antal spelare inför expansionsdraften och på söndagen blev dessa listor offentliga.

Seattle Krakens logo
Bildtext Seattle Krakens logo.
Bild: Handout / Lehtikuva

Lagen fick välja mellan att 1. skydda sju anfallare, tre försvarare och en målvakt eller 2. skydda sammanlagt åtta utespelare (i praktiken aktuellt om man ville skydda fler än tre försvarare) och en målvakt.

Seattle får dessutom från och med nu fram till onsdagsmorgonen amerikansk tid signa fria agenter. Om de signar en fri agent kommer det att räknas som ett val i expansionsdraften från det lag spelaren senast spelade för.

Konkret exempel: om Seattle skulle värva Mikael Granlund under de kommande dagarna skulle de inte få välja en spelare från Nashville i expansionsdraften.

Tjugo av spelarna som Seattle väljer måste ändå ha ett kontrakt för nästa säsong. Dessutom måste Seattle välja minst 14 anfallare, 9 backar och 3 målvakter.

Tvingas skydda vissa spelare, men Price kan ändå lämna Montreal

Lagen som skulle skydda spelare inför expansionsdraften styrdes också av vissa regler. Till exempel var lagen tvungna att skydda spelare som har en så kallad no movement-klausul i sitt kontrakt, som helt konkret hindrar klubbarna från att sälja dem utan deras tillstånd.

Lagen hade möjlighet att övertala spelare med en sådan klausul att gå med på att strunta i den, vilket till exempel Marc-André Fleury gjorde inför Vegas expansionsdraft. Och målvakten gick sedan till Golden Knights.

Nu är frågan om inte Seattle också tänker välja en rutinerad stjärnmålvakt. Montreal Canadiens valde nämligen något överraskande att skydda Jake Allen istället för Carey Price. Price hade en ”NMC”, men valde att inte tvinga Montreal att skydda honom.

Price var en av de absolut viktigaste spelarna då Montreal gick hela vägen till Stanley Cup-final, och han är inte den enda stöttepelaren från skrälltruppen som nu är tillgänglig för Seattle. Montreal har också gjort lagkaptenen Shea Weber tillgänglig.

Skadad? Eller försökte Montreal sig på en rövare?

Det uppdagades ändå natten till måndag finsk tid att Carey Price de facto har problem med ett knä och höften. Enligt NHL-insidern Frank Seravalli ska skadan eventuellt kräva operation.

Dessutom spekulerades det snabbt om att det skulle handla om ett sätt för Montreal att skära ner på lönekostnaderna. Enligt spekulationerna skulle Seattle välja Price, men genast trejda honom tillbaka till Montreal och dessutom behålla en del av lönekostnaderna.

Det här ska NHL, enligt bland andra NHL-reportern Pierre LeBrun, genast ha rytit till om och sagt att inte kommer att tillåtas. Tvärtom ska Seattle, enligt LeBrun, vara uppriktigt intresserade av målvaktens tjänster.

Montreal valde däremot att skydda samtliga tre finländare i den ordinarie matchtruppen, Jesperi Kotkeniemi, Joel Armia och Artturi Lehkonen.

St. Louis Blues stod för den näst mest överraskande listan då det visade sig att den ryska stjärnanfallaren Vladimir Tarasenko inte är skyddad. Tarasenko har varit ytterst skadedrabbad de senaste säsongerna och har spelat sammanlagt 34 matcher sedan Stanley Cup-titeln våren 2019.

Lankinen och Puljujärvi bland de skyddade finländarna

Resten av finländarna då? Egentligen saknas så gott som alla större namn från listorna på tillgängliga spelare. En stor del av de tillgängliga finska NHL-spelarna är dessutom fria agenter.

Ett av namnen som finns tillgängliga och som har kontrakt är Minnesota Wild-målvakten Kaapo Kähkönen, då Minnesota valde att skydda Cam Talbot. Chicago valde i sin tur att skydda Kevin Lankinen framom de andra målvakterna, vilket tyder på att han fortsätter som etta nästa säsong.

Jesse Puljujärvi skyddades i sin tur av Edmonton, vilket var långt ifrån självklart men som också talar för att talangen har en plats i klubbens framtidsplaner.

Spelare som endast spelat i NHL i två säsonger eller färre är per automatik skyddade i expansionsdraften. Det här gäller bland andra Kaapo Kakko, som inte nämns i New York Rangers lista på skyddade spelare.

Finländarna som är skyddade i expansionsdraften

Buffalo: Henri Jokiharju, Rasmus Ristolainen

Carolina: Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen

Chicago: Kevin Lankinen

Colorado: Mikko Rantanen

Columbus: Patrik Laine, Joonas Korpisalo

Dallas: Miro Heiskanen, Roope Hintz, Esa Lindell

Edmonton: Jesse Puljujärvi

Florida: Aleksander Barkov

Montreal: Joel Armia, Jesperi Kotkaniemi, Artturi Lehkonen

Nashville: Juuse Saros

New Jersey: Janne Kuokkanen

Pittsburgh: Kasperi Kapanen

Vancouver: Olli Juolevi

Listan över samtliga skyddade och tillgängliga spelare hittas här (NHL.com).

Diskussion om artikeln