Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tolkis gille på jakt efter gamla fotografier: "Skannern har gått varm men vi vill ha mera"

Från 2021
Johnny Holmström ocgh Leif Ekholm på trappan till Kattsunds torp
Bildtext Johnny Holmström och Leif Ekholm från Tolkis gillet på trappan till Kattsunds torp, byggt 1750.
Bild: Yle/Stefan Härus

1400 bilder är redan skannade men Tolkis Gille vill ha mer. Föreningen är på jakt efter gamla fotografier för en jubileumsbok. 2022 är det nämligen 150 år sedan sågindustrin etablerades i Tolkis i Borgå.

Nästa år har det gått 150 år sedan industriverksamheten kom igång i Tolkis i Borgå. 1872 byggdes nämligen en ångsåg på området.

Det här vill 27 år gamla Tolkis gille uppmärksamma med hjälp av en fotobok och -utställning. Som bäst efterlyser gillet gamla fotografier av både kvarvarande och utflyttade före detta Tolkisbor.

Redan tidigare har gillet lagt händerna på August Eklöv Ab:s fotoarkiv.

– Vi har låtit skannern gå varm och är nu uppe i 1 400 kopierade bilder men vi vill trots det ha mera bilder, säger Tolkisbon Johnny Holmström.

Aktivt historeberättande

Att Tolkisborna är aktiva i olika lokala föreningar är vida känt liksom det faktum att man redan länge på olika håll arbetat med att skriva om tider som flytt.

– Det har getts ut åtminstone 13 böcker om Tolkis plus en del historiska skrifter som föreningar publicerat, säger Tolkis gillets ordförande, Leif Ekholm.

Och mera tryckalster ska det bli i och med 150-årsjubiléet.

–I en arbetsgrupp försöker vi nu reda ut vem som bott i de arbetarbostäder som August Eklöv byggde för sina anställda, säger Ekholm.

Kattsunds torp i Tolkis
Bildtext Det är lätt att missa Tolkis äldsta hus trots att det ligger mitt i Tolkis. Kattsunds torp ägs av Tolkis gille.
Bild: Yle/Stefan Härus

Tolkisbilder från Nya Zeeland

För att nå så många Tolkisbor som möjligt har arbetsgruppen öppnat en Facebooksida där man efterlyser gamla fotografier från området.

– Projektet har väckt stort intresse och vi har haft kontakt till forna Tolkisbor till och med på Nya Zeeland. Jag hoppas att de här kontakterna ska leda till sådana bilder som vi inte ännu har i våra arkiv, säger Johnny Holmström.

Tanken är att först ro i land bokprojektet. Efter det blir det dags att fixa en fotoutställning.

– Den biten är ännu lite oklar, men vi tror och hoppas, säger Leif Ekholm.

De bilder man nu hoppas på att få in är bilder som är mera än porträttbilder på personer och arbetare från ångsågen. 

– Porträttbilder vill vi egentligen inte ha, men om en person är fotograferad invid eller framför en byggnad, så blir det genast mera intressant. Då kan vi koppla invånaren med byggnaden vilket resulterar i en bättre story, säger Holmström.

Förr knäppte man närmast porträttbilder - miljöbilderna ligger under sten.

― Leif Ekholm
Fotografier i Kattsunds torp
Bildtext I Tolkis gilles hus Kattsunds torp från 1750 finns många gamla fotografier. Nu efterlyser gillet miljöbilder framom porträtt.
Bild: Yle/Stefan Härus

Miljöbilder svåra att hitta

Idag bär praktiskt taget alla en kamera i sin ficka dagligen. Så var det inte förr.

De första så kallade allemanskamerorna började tillverkas först i slutet av 1800-talet.

– Alla hade inte kameror förr och de som hade knäppte närmast porträttbilder vid konfirmationer och andra högtider. Vägar, vägskyltar och miljöbilder överlag från förr ligger nog under sten, säger Ekholm.

Ett knappt år har Tolkis gille nu på sig att få fram gamla Tolkis-fotografier.

– Vi siktar på att ha boken klar hösten 2022. Det kan också bli fråga om att göra en webbsida, eftersom vi har så mycket material och eftersom vi vill nå så många som möjligt, säger Holmström.

Kattsunds torps lider och leif Ekholm från Tolkis gille
Bildtext Leif Ekholm, ordförande för Tolkis gille, i lidret på gården till Kattsunds torp.
Bild: Yle/Stefan Härus

Också dagens Tolkis i bilder

Förutom gamla bilder hoppas man inom Tolkis gille också på att man med nya bilder ska kunna beskriva hur Tolkis ser ut idag. 

– Dels vet inte nyinflyttade Tolkisbor hur här har sett ut tidigare och dels finns det de, som till exempel jag, som bott här hela livet men som har svårt att tänka sig hur det har sett ut på sågområdet förr, säger Johnny Holmström.

Inom Tolkis gille hoppas man att jubileusboken ska finnas att köpa om ett drygt år.