Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skogen lider av hettan och torkan – tillväxten kan bli ett problem för östnyländska skogsägare

Från 2021
Skador i barken
Bildtext Det klarnar senare hur bra skadeinsekterna har trivts i skogarna under sommarens torrperiod (illustrerande arkivbild).
Bild: Yle/Charlotte Vainio

Den långa hettan och torkan inverkar också på de östnyländska skogarna. En del barrträd har fällt ovanligt mycket barr och en tillväxtförlust är att vänta.

– Redan tidigare har skogsägarna märkt att mindre grödor lider av torkan. För ett par, tre veckor sedan märkte de att bladen på lövträden kurade ihop sig. Och sen blev bladen snabbt gula och en del har redan fallit, berättar Ove Simosas, revirinstruktör vid Södra skogsreviret i Borgå.

Barrträden har också ändrat lite i färg de senaste veckorna, säger han.

– En del barrträd har fällt ovanligt mycket barr. Det märks att träden kämpar mot hettan och försöker överleva de extrema väderförhållanden vi har just nu.

Ove Simosas vid stockhög.
Bildtext Ove Simosas konstaterar att det är för tidigt att säga exakt vilka följder sommarens torka får (arkivbild).
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Torkan kommer att leda till en tillväxtförlust, konstaterar han vidare.

– Den här tiden på året borde träden växa och utvecklas, men nu kämpar de mot värmen och torkan. Den torra sommaren kommer säkert att synas i tillväxten på nästa och sen följande års sida.

"Trädet kan växa sämre i flera år"

Träden växer inte mycket mer på längden under den här säsongen, men grovleken växer ofta från midsommaren fram mot slutet av augusti, förklarar Ove Simosas.

– Det blir säkert inte lika stora årsringar på träden som man kanske skulle hoppas på för att få tillväxt i skogen. Har man en bra tillväxt är det lätt att hålla den på en bra nivå, men blir det störningar kan man märka av dem i ett par, tre år framöver, då trädet växer sämre.

Tillväxten är alltså en faktor som Simosas tror att oroar skogsägarna just nu.

– De hoppas förstås på att träd och plantor överlever och klarar sig. Största delen gör det säkert tror jag, men torkan kommer att märkas.

Hur är det med svampsjukdomar och skadeinsekter på träden i det här vädret?

– Det är mera min egen tanke, men jag tror att svampsjukdomarna kräver mer fukt än vi haft nu då det varit extremt torrt. Visst har vi av dem men jag tror inte att läget har varit optimalt för dem att utvecklas, så jag tror de hålls någorlunda i styr.

skogsmaskinens kedjor på däcken
Bildtext Skogsmaskiner och torka är ingen lyckad kombination. Risken finns att en gnista kan leda till att en skogsbrand uppstår (illustrerande arkivbild).
Bild: Yle/Stefan Paavola

När det gäller skadeinsekterna säger han att följderna kommer att klarna senare. Våren var rätt så normal gällande angrepp av granbarkborrar, men det finns också andra skadegörare på plantor och träd.

– Det kan vara att problemet tilltar till hösten. Skadorna som beror på sommarens värmebölja märker man egentligen av först i slutet av augusti eller början av september.

Just nu är risken för skogsbränder någonting som reviret och skogsägare måste beakta.

– Vi har ännu en hel del verksamhet och brandfaran är stor i de torra skogarna.

Diskussion om artikeln