Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Degeröborna hjälpte med släckningsarbetet i väglös terräng – slangarna ligger nu kvar i terrängen för säkerhets skull

Uppdaterad 20.07.2021 15:44.
Brandsläckning i skogen
Bildtext Släckningsarbetet i den väglösa terrängen på Degerölandet i Ingå i lördags. En av de lokala invånarna Juhani Keinänen bistod genom att transporterna brandslangar med sin fyrhjuling.

Invånarna på Degerölandet i Ingå är lyckliga över att branden i den knastertorra terrängen kunde begränsas i lördags. Släckningsarbetet prisas. Däremot får elbolaget skarp kritik av invånarna som länge levde i ovisshet efter elavbrottet.

Juhani Keinänen har sin stuga cirka 1,3 kilometer från den närmaste kanten av det sju hektar stora brandområdet på Degerölandet i Ingå. Han hade just badat bastu och ätit gott i den varma lördagskvällen när han märkte att något inte stod rätt till.

– Det kom plötsligt moln som skymde solen och de var orangefärgade. Då visste jag genast att allt inte var som det skulle, berättar Juhani Keinänen om brandkvällen.

Han ringde omedelbart 112 och fick veta att det brann på västra delen av Degerölandet och att det redan fanns släckningsmanskap på plats.

– Jag hoppade genast på min mönkkäre [fyrhjuling] och körde dit. Där fanns redan många av mina grannar, minns Keinänen.

Fyrhjuling i skogsbrand.
Bildtext Lokala invånare med egna fyrhjulingar hjälpte till med att köra ut brandslangar i terrängen under skogsbranden i lördags.

Juhani Keinänen och hans grannar hjälpte sedan till genom att köra ut slangar i skogen med sina fyrhjulingar. Terrängen i brandområdet försvårade släckningsarbetet eftersom det inte gick att komma till brandområdet med bil.

Enligt Keinänen brann det då på enstaka ställen; några torra furor stod i brand och det glödde på marken. Där kom Juhani Keinänen även till att fotografera släckningsarbetet.

brinnande fura i skogen.
Bildtext Torra furor stod i brand och det glödde på marken i brandområdet. Juhani Keinänen fotograferade samtidigt som han hjälpte släckningsmanskapet.

Keinänen medger att adrenalinet strömmade till i kroppen.

– Jag hann aldrig tänka på att vara rädd, men visst vakade jag till kanske tretiden på natten efter lördagskvällens händelser.

– Eftersom det fanns risk för att blåsten skulle ha fört branden mot min stuga måste jag medge att jag packade färdigt nödvändiga saker för att ta med ifall området skulle stängas av, säger Juhani Keinänen.

Drönarvy över skogsbrandsområde.
Bildtext Ett sju hektar stort område i väglös terräng brandhärjades på Degerölandet i Ingå i lördags.

Körde skytteltrafik för att rädda innehållet i frysen

Elektriciteten i området stängdes av för att branden skulle kunna släckas på ett säkert sätt. Många invånare på Degerölandet var utan el en lång tid men även utan information om orsaken till elavbrottet.

– Jag fick elektriciteten tillbaka någon gång i natt, alltså ett och ett halvt dygn efter att branden bröt ut, säger Juhani Keinänen.

Nu riktar invånarna skarp kritik mot elbolaget Caruna för dålig information om orsaken till elavbrottet.

- Jag är nog lite förbannad på elbolaget. Vi fick meddelanden med två timmars mellanrum men det angavs aldrig någon orsak, säger Kira Durchman.

Enligt henne ledde avsaknaden av information till att många invånare oroligt väntade på besked, inte minst med tanke på det värdefulla innehållet i frysen som nu hotade smälta.

Område i skogen som brunnit.
Bildtext Elektriciteten till invånarna stängdes av på grund av släckningsarbetet men denna information fick inte elbolagets kunder.

- Elbolaget borde genast ha angett orsaken, det vill säga att släckningsarbetet var orsaken till att man inte kunde säga när elektriciteten kan sättas på igen.

- Då hade vi förstått, men de gav aldrig någon orsak, säger Kira Durchman.

Kira Durchman har stuga på den östra delen av Degerölandet. Hon hörde till dem som fick köra skytteltrafik till Helsingfors för att rädda innehållet i frysen. Hon väntade frustrerat på besked från elbolaget under elavbrottet, och fattade till sist beslutet utgående från en diskussion med släckningsmanskapet.

- Efter det fattade jag mitt beslut och packade allt i fryslåslådor och körde till stan. Jag hade kantareller, jordgubbar och kanske årets sista öring inköpt av lokala fiskare, berättar Kira Durchman.

Elbolaget erkänner miss i informationen

På elbolaget Caruna beklagar underhållschef Petteri Palmumaa att kunderna inte fick vetskap om orsaken till elavbrottet per textmeddelande.

– Tyvärr innehöll inte textmeddelandet till kunderna information om orsaken till elavbrottet, även om vi kände till orsaken, beklagar Petteri Palmumaa.

Enligt Palmumaa fanns orsaken till elavbrotten angiven på bolagets webbplats, i felanmälningstjänsten samt i informationen på bolagets Twitter-konto.

– Jag beklagar det långa elavbrottet samt den bristfälliga informationen i textmeddelandet, säger Palmumaa och försäkrar att bolaget nu ska förbättra sin information utgående från detta misstag.

Luftburna elledningar även i framtiden?

Enligt Juhani Keinänen orsakades branden antagligen av en havsörn som törnat mot elledningarna.

- Speciellt i lördags funderade jag nog varför vi betalar till Caruna som gräver ner kablar i östra Finland men inte här hos oss.

Keinänen säger sig överväga att införskaffa en egen generator för att i framtiden trygga eltillförseln.

- Är det här framtiden? Kommer det att vara så här torrt varje sommar? Det undrar nu Juhani Keinänen med många andra.

Brandslag i förkolnat landskap.
Bildtext Brandslangarna ligger kvar i den väglösa terrängen i några dagars tid.

Räddningsverket meddelade på måndagen den 19 juli att det inte längre finns brandhärdar i området och att det aktiva släckningsarbetet nu har avslutats.

Brandområdet står under uppsikt hela måndagkvällen (19.7) och brandslangarna kommer för säkerhets skull att lämnas kvar i terrängen i några dagars tid.

Artikeln uppdaterades den 20 juli klockan 15.44 med underhållschef Petteri Palmumaas kommentarer.