Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vasasimmaren Nader Khalili klar för paralympiska spelen – satte nytt finskt rekord och knep wild card: ”Nu måste jag simma ännu snabbare”

Från 2021
Uppdaterad 19.07.2021 14:55.
Nader Khalili
Bildtext Nader Khalili.
Bild: Finlands paralympiska kommitté

Sju nya idrottare har blivit uttagna till de paralympiska spelen i Tokyo. Nu hittas också bland andra Henry Manni och Nader Khalili i truppen. För Vasasimmaren blir Tokyospelen karriärens första.

Nader Khalili konstaterade i samband med att han fick FSI:s ungdomspris i januari 2020 att hans stora mål just nu är att kvala in till Tokyo. Ett och ett halvt år senare har drömmen blivit sann.

Finlands paralympiska kommitté meddelade på måndagen att ytterligare sju idrottare blivit uttagna till spelen i Tokyo. En av dem är just Khalili, som representerar Vasa simsällskap.

Khalili satte ett nytt finskt rekord i S14-klassen på 100 meter ryggsim i april, då han klockade in 1.04,15 i Helsingfors. Resultatet är under gränsen och 19-åringen fick dessutom delta som med ett wild card för juniorer, som tillåter Finland att skicka tre simmare till Tokyo.

Med tiden är Khalili rankad 16:e på världslistan i klassen.

– Att bli uttagen gör mig väldigt glad. Det känns bra att ha uppnått ett mål. I Tokyo måste jag simma ännu snabbare, säger Khalili i paralympiska kommitténs pressmeddelande.

Khalili blir samtidigt den första idrottaren med intellektuell funktionsnedsättning att representera Finland vid paralympiska spel sedan Nagano 1998.

Manni skruvar upp medaljförväntningarna

Lojoidrottaren Henry Manni är i sin tur klar för sina andra paralympiska spel. I debuten i Rio blev brons på 100 meter rullstol i T34-klassen. Han är också klar för 800 meter i samma klass.

– Före Rio trodde jag inte att jag skulle vara aktuell för medaljfighten, nu är jag mycket högre placerad i rankningen, säger Manni i ett pressmeddelande. Han är rankad trea på 100 meter och tvåa på 800 meter.

Henry Manni sitter framåtlutad i sin rullstol.
Bildtext Henry Manni.
Bild: imago images/Beautiful Sports/ All Over Press

– Då jag satte mitt SB på hundringen hade jag rejäl motvind i ansiktet och då jag satte årsbästat på 800 meter så hade jag tävlat några timmar innan. Jag vet att jag har bättre tider i kroppen, lovar han.

Sammanlagt är nu 16 idrottare klara för paralympiska spelen i Tokyo, som arrangeras 24.8-5.9. Truppen utökas nästa gång den 1 augusti.

– Truppen ser ut att bli lite mindre än vi hade väntat oss, men vårt medaljmål är det samma. Målsättningen är att ta sju medaljer, säger lagledaren Kimmo Mustonen.

I Rio tog de finländska paraidrottarna sammanlagt tre medaljer.

Finlands trupp till de paralympiska spelen i Tokyo

Friidrott
Leo-Pekka Tähti
Toni Piispanen
Henry Manni
Esa-Pekka Mattila
Amanda Kotaja
Marjaana Heikkinen

Simning
Leo Lähteenmäki
Antti Latikka 
Nader Khalili

Handcykling
Teppo Polvi
Harri Sopanen

Ridsport
Katja Karjalainen
Pia-Pauliina Reitti

Skytte
Jarkko Mylly

Bågskytte
Jere Forsberg

Bordtennis
Aino Tapola