Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Arrangörerna siktar på att Lovisa Historiska Hus blir av trots mörk coronasituation: "Vi vill inte ro fram och tillbaka, utan satsar fullt på det här"

Nina Wiklund
Bildtext Ordförande för Lovisa Historiska Hus, Nina Wiklund, hoppas att evenemanget kan ordnas som planerat i slutet av augusti. Arkivbild.

Coronasituationen i Lovisa är för tillfället inte ljus. Därför säljs färre biljetter till evenemanget Lovisa Historiska hus.

– Vi hoppas, hoppas och hoppas på att det ska gå att bjuda in människor till våra fina hus, säger ordförande för Lovisa Historiska Hus, Nina Wiklund.

Det populära evenemanget planeras gå av stapeln sista veckoslutet i augusti.

Inredning i ett trähus, i gammal stil.
Bildtext Besökarna får bekanta sig med gamla Lovisahus, som Klockars på bilden. Pressbild.

Enligt Institutet för hälsa och välfärds uppgifter från söndagen låg incidensen i Lovisa på över 140 för den senaste två veckor långa perioden, vilket var den högsta incidensen i Nyland. Då uppgifterna uppdaterades på måndagsförmiddagen hade den sjunkit till cirka 54.

Wiklund vill inte ställa in evenemanget trots att coronaläget är osäkert.

– Det är ingen idé att fatta beslut nu i juli, för vi vet inte vad läget är i slutet av augusti. Vi har ett möte i augusti med stadens pandemigrupp, så eventuella beslut tas först då.

Orsaken till att inget beslut fattas nu är att situationen lever hela tiden. Dessutom är flera av samarbetsparterna på semester i juli.

– Vi vill inte ro fram och tillbaka, att nu ordnas det eller inte.

Säkerhetsarrangemang planeras i detalj

Sommaren 2020 var arrangörerna tvungna att ställa in Lovisa Historiska hus och endast ha virtuella rundvandringar.

Visst skulle det vara tråkigt att tvingas backa igen, säger Wiklund, men det viktigaste är att besökare och husägare kan vara trygga.

- Vi har ingen b-plan, utan satsar allt på att det blir av. Det såg så bra ut tidigare. Nu har det kommit mörka moln, men kanske de hinner passera innan slutet av augusti.

Lovisa historiska hus
Bildtext Arrangörernas ansvar sträcker sig bara till säkerheten inne i husen. Evenemang i samband med Lovisa Historiska Hus runt om i staden lockar ändå många besökare. Arkivbild.

Säkerhetsarrangemangen är digra: Det säljs färre biljetter för besök i de gamla husen, besökare och husägare önskas bära munskydd, noggranna säkerhetsavstånd planeras inomhus och bakdörrar tas i användning för att besökarna inte ska mötas vid dörrarna.

– Och så hoppas vi att så många som möjligt hinner få båda vaccindoserna. Många av husägarna är redan fullt vaccinerade, säger Wiklund.

– Vi kommer också att kunna nå deltagarna väldigt fort om smittan kommer åt att sprida sig, eftersom vi samlar in alla kontaktuppgifter på förhand.

Det rör sig mycket folk i Lovisa under evenemangshelgen, hur ordnas säkerheten?

– Vare sig Lovisa Historiska hus ordnas eller inte samlas människor. Så gick det i fjol också, att det ordnades annat trots att själva husevenemanget var inhiberat. Det är inte vårt ansvar, säger Wiklund.

Lovisa grundtrygghetscentral uppger att man ännu inte tar ställning till möjliga risker med att ordna Lovisa Historiska hus.

– Det är länge till det. Vi kan ännu inte uttala oss, säger Jaana Iivonen, vikarierande grundtrygghetschef.