Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Högre UV-strålning än vanligt – hudläkare: I snitt en femtedel får någon form av hudcancer

Från 2021
Uppdaterad 20.07.2021 09:28.
Johnny Holm ja Nadia Spennert ottivat aurinkoa Hietarannalla hellepäivänä.
Bildtext Det är viktigt att skydda sig mot solen genom att undvika solljus mitt på dagen och hellre vara i skuggan, genom att använda solskydd och att använda täckande kläder.
Bild: Silja Viitala / Yle

Den ultravioletta strålningen var jämförelsevis hög den senaste månaden. Hudcancer är vanligare än man tror, säger Carl Kyrklund som är specialist på hudsjukdomar. Han rekommenderar att alla använder solskyddsmedel.

– Hudcancer är ju mycket vanligt, vanligare än man tror. Man uppskattar att en femtedel av de som bor i den industriella världen får någon form av hudcancer under sitt liv, säger Carl Kyrklund, specialist i hudsjukdomar vid Helsingfors läkarstation Hudsjukhuset.

Kyrklund rekommenderar att man endast utsätter sig för 10–15 minuters direkt solljus per dag.

– Om UV-indexet är över tre så är det mycket viktigt att skydda sig mot solen eftersom UV-strålningen då är mycket stark. Nu har UV-indexet varit över sex under en längre tid – nästan över en månad – och då är det speciellt viktigt att skydda sig mot solen, säger Kyrklund.

Badstrand i Rastila.
Bildtext UV-strålningen har varit hög i nästan en månad, om UV-strålningen är högre än tre så ska man använda solskyddsmedel.
Bild: Jukka Lehto / Yle

Det är också viktigt att använda solkräm och att skydda sig även om det är svalare eller lite mulet, eftersom UV-indexet ändå kan vara högt. Till exempel i dag, den 19 juli, har UV-indexet i Helsingfors varit runt fem även om det varit mulet och svalare.

"Man bränner sig oftast i trädgården" – så här skyddar du dig mot hudcancer

Det är viktigt att skydda sig mot solen genom att undvika solljus mitt på dagen och hellre vara i skuggan. Man kan också skydda sig genom att använda solskydd och klä sig i täckande kläder. Kyrklund rekommenderar solskyddsmedel som har solskyddsfaktor 50.

– Man borde systematiskt lägga på solskyddsmedel innan man går ut – och inte endast då man går till stranden utan även när man är ute i trädgården, säger Kyrklund.

Även om man redan har fått en solbränna är det viktigt att använda solkräm, eftersom solbrännan inte skyddar huden mot UV-strålningen.

Bild på strand med blåvita och orangevita parasoll och solstolar.
Bildtext I andra länder är solparasoll vanliga, medan de sällan syns till på finska stränder. Det är viktigt att sitta i skuggan då UV-strålningen är hög.
Bild: Mostphotos / Gunnel Sörensen

– Det finns en svensk studie som säger att människor oftast bränner sig i trädgården och inte på stranden, eftersom man kanske inte upplever att man solbadar så att säga, men det är den totala tiden som man är ute som är viktig, säger Kyrklund.

Skydda dig mot ultraviolett strålning – hudläkarens tips

Sätt på solskyddsmedel systematiskt varje gång du går ut – även om det är svalt och mulet.

Håll koll på UV-indexet. Om det är över 3 så ska du använda solskyddsmedel och skydda dig mot solen.

Spendera endast 10–15 minuter i direkt solljus. Sätt dig hellre i skuggan och undvik solen mitt på dagen.

Använd ett solskyddsmedel som har SPF 50.

Använd solskyddsmedel även om du redan har en solbränna.

Använd täckande kläder.

Det finns även kläder som skyddar mot UV-strålning och solskyddsmedel för läpparna. Sina ögon kan man skydda genom att använda solglasögon som skyddar mot UV-strålning.

I till exempel USA har det varit tal om att solkrämer kan innehålla olika kemikalier som kan vara cancerframkallande, men Kyrklund säger att solskyddsmedel i Finland är säkra. Han rekommenderar solskyddsmedel som kan köpas på apotek. 

Hudcancer: Ultraviolett strålning är den viktigaste riskfaktorn

Hudcancer kan manifestera som hudförändringar. Det är därför viktigt att gå och visa upp alla hudförändringar, i synnerhet om till exempel födelsemärken ändrar form eller färg.

– Det finns förstås genetiska orsaker bakom hudcancer men den viktigaste riskfaktorn är UV-strålning som man får från solen. Det är också riskfaktorn som man själv kan påverka och undvika, säger Kyrklund.

Hudläkare Carl Kyrklund.
Bildtext Carl Kyrklund, specialist i hudsjukdomar vid Helsingfors läkarstation Hudsjukhuset.
Bild: RITA MIKLAN

Det lönar sig också att kolla upp födelsemärken om de lätt börjar blöda, säger Kyrklund och uppmanar alla att med jämna mellanrum visa upp huden för en specialist.

– Sololja och solkräm förebygger hudcancer så det är väldigt viktigt att man använder sådana.

Du kan följa med UV-indexet här.