Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL: Inte möjligt att förkorta vaccinationsintervallen i hela landet

Uppdaterad 19.07.2021 16:24.
Kö till Mässcentrets coronavaccinationspunkt den 2 juli 2021.
Bildtext Kö till covid-vaccination vid Mässcentret i Helsingfors. Huvudstaden är en av kommunerna där det är möjligt att tidigarelägga sin andra vaccinationsdos.

För tillfället finns inte tillräckligt mycket vaccin för att tiden mellan den första och andra dosen skulle kunna förkortas i hela landet. Det uppger Institutet för hälsa och välfärd THL för Svenska Yle.

– De vacciner som anländer till Finland räcker inte för att alla andra doser skulle tidigareläggas, säger sakkunniga läkaren Anna Scherleitner på THL.

Det var förra veckan som familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) föreslog att vaccinationsintervallet kunde ses över. Bakom förslaget ligger en oro över coronavirusets deltavariant och en frustration över ombokade och oanvända vaccinationstider.

THL:s hälsosäkerhetschef Mika Salminen säger till Helsingin Sanomat att fördelarna med att förkorta vaccinationsintervallet bara förskjuter de potentiella smittofallen, i och med en del människor då går längre utan den första dosen.

Just nu får finländare den andra dosen vaccin mellan 8 och 12 veckor efter den första dosen. För mRNA-vaccin som Pfizers är rekommendationen ett intervall på 12 veckor, medan adenovirusvaccin, som Astra Zenecas, har ett intervall på mellan 8 och 12 veckor.

Vissa kommuner kan ha kortare intervall

En del kommuner har på eget initiativ redan förkortat vaccinationsintervallet. En av orsakerna har varit att folk skjuter upp sina vaccinationstider på grund av semesterplaner, något som myndigheterna har önskat att man inte ska göra.

För en dryg vecka sedan gjorde THL det möjligt att förkorta intervallet i kommuner där tillgängligheten på vaccin är god och där förkortandet inte leder till att någon blir utan sin första dos, berättar Scherleitner.

I en del andra länder har man också övergått till kortare intervaller, som i till exempel Storbritannien, där tumregeln nu är högst 8 veckor mellan dos ett och två.

Enligt THL finns det ändå inte tillräckligt med vaccin i Finland för att hela landet ska kunna förkorta intervallet.