Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Schweiziska sprinterns sanslösa OS-genrep ifrågasätts – slog Europarekordet på 100 meter: "Han tyckte sig inte vara i så bra form"

Från 2021
Uppdaterad 19.07.2021 18:01.
Alex Wilson vinkar till publiken.
Bildtext Alex Wilsons OS-genrep resulterade i supertider.
Bild: imago images/Geisser/ All Over Press

Den schweiziska sprintern Alex Wilsons genrep inför OS gick bättre än vad någon kunnat föreställa sig. Så bra att det uppstått tvivel kring hans nya europeiska rekord på 100 meter.

Vid en liten gala i amerikanska Marietta, nära Atlanta, skrevs oväntad europeisk friidrottshistoria på söndagskvällen.

Alex Wilson, en schweizisk sprinter född i Jamaica, deltog i tävlingarna och visade prov på en form som fick många att nypa sig i armen. Wilson tog nämligen hem 100-metersloppet med tiden 9,84 – ett par hundradelar bättre än fransmannen Jimmy Vicauts och portugisen Francis Obikwlus europeiska rekord.

Hur är det möjligt, frågade sig många på sociala medier. Friidrottstränaren PJ Vazel listade Wilsons resultat från tidigare i sommar: 10,54, 10,52, 10,39 och 10,38. Hans tidigare rekord var 10,08.

Vicaults tränare Rana Reiders åsikt var glasklar:

– Vi är hundraprocentigt säkra på att det här inte är äkta, svarade Reider i Twitter-tråden.

Rådgivaren: "Jag har samma frågor som alla andra"

Förhållandena i Georgia, en medvind på 1,9 m/s och runt 30 graders värme, var ypperliga. Wilson fortsatte superkvällen med att sätta nytt schweiziskt rekord på 200 meter.

Tiden 19,89 är den sjätte bästa noteringen i världen i år. Det är en dryg sekund bättre än hans senaste lopp.

Wilsons rådgivare Andreas Hediger avslöjade enligt SRF att idrottaren själv var chockad efter loppen.

– Efteråt trodde Alex att han sprungit på 10,10, eller i bästa fall 10,00, men verkligen inte så fort som klockan visade, sa Hediger för Keystone-SDA.

– Vid dessa insatser ställer jag mig samma frågor som er journalister. Idrottaren tyckte sig inte vara i så bra form, även om han förberett sig väl. Men resultaten säger 9,84 på 100 meter och 19,89 på 200 meter.

För dåligt startkontrollsystem?

Det schweiziska förbundet har tvekat kring resultaten. World Athletics har med Wilson i sin statistik, men tiderna undersöks fortfarande.

Tävlingarna ska nämligen ha saknat den elektronik i startblocken som mäter reaktionstider och eventuella tjuvstarter. Enligt bland annat Aftonbladet kommer resultaten därmed inte att godkännas.

Wilson deltar på båda sträckorna i OS. Han är EM-bronsmedaljör på 200 meter från 2018.