Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Alla tiders rekordsommar – turismen i skärgården blomstrar

Från 2021
Uppdaterad 21.07.2021 08:43.
Två segelbåtar står förtöjda i en brygga. Den ena båten har ingraverat namnet "Hjördis" i fören.
Bildtext Det har varit trångt i gästhamnarna under juli månad.
Bild: Frida Lönnroos

Den åboländska skärgården har under juli månad upplevt en ovanligt stor turismboom. Det varma vädret har lockat finländarna ut till skärgården och säsongen förväntas bli extra lång även i år.

Det hör sommaren till att det blir livligare ute i skärgården, men i år fortsätter trenden av en förlängd högsäsong för turismen i skärgården. Det har varit ont om plats vid gästhamnarna, och restaurangerna har fått arbeta hårt för att hålla kunderna mätta och nöjda.

Även ute på Bengtskär har turismen gått het. Paula Wilson, som bedriver turismverksamheten på Bengtskär tillsammans med sin man, kallar juli för en rekordmånad.

Bengtskärsfyr och man som simmar.
Bildtext Sommarhettan har lockat många ut till Bengtskär för att njuta av den svalkande havsluften.
Bild: privat

- Det har varit så bra väder under juli månad att vi inte har behövt avboka en enda båttur. Hit kommer fyra båtar varje dag och de har varit så gott som fulla av passagerare hela tiden. Det kan vara svårt att komma hit då det är så fullbokat, berättar Wilson.

Klas Mattsson som är turismföretagare på Jurmo berättar att det har varit full rulle på ön under värmeböljan. 

- Men det är svårt att förutspå vad som behöver beställas för att kunna optimera lagret och lagerkapaciteten, berättar Mattsson.

Han berättar att förbindelsebåtarna ofta varit fullsatta.

- Mer marginal skulle behövas under sommarperioden eftersom det antagligen skulle finnas behov för mer kapacitet på båtarna, tror Mattsson.

Tidigare år då det har varit mycket folk som använt nätet har det varit strul med kassaapparaterna, men i år har läget varit bättre enligt Mattsson. Däremot har vanlig telefontrafik i år varit problematisk och kunder har inte kunnat nå Mattsson per telefon.

- En automatröst säger att numret är felslaget, fastän så inte är fallet. Då man själv försöker ringa är det ofta tyst och inget händer förrän man kopplat på flygplansläget och startat om nätet, säger Mattsson.

Rousal Brygghus, i Rosala, har också varit ett väldigt populärt ställe bland skärgårdsbesökarna. Brygghuset var tyvärr tvunget att skära ner på sina öppettider då den tidigare arbetstakten i kombination med den stora kundtillströmningen visade sig vara för hård i hettan.

- Det är ju inte bara öppethållningstimmarna som är arbetstid, så vi behövde skära ner för att hinna förbereda allt, säger Rousal Bryggårds grundare Patrik Laine.

Patrik Laine snyggar till en matportion i servereingsluckan till en svart foodtruck.
Bildtext Patrik Laine säger att Rousal Brygghus upplevt en rejäl ökning i kundantal.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Vad gäller kundantalet så uppskattar Laine att det ökat med ungefär hälften i jämförelse med samma tid året innan.

- Det är en rejäl ökning, men jag kan inte ge exakta siffror. Jag gissar att det beror på den fina sommaren och att intresset att resa till Italien eller Frankrike just nu är lågt, tror Laine.

På Aspö har det också varit många båtar och turister, berättar Marika Johansson, som har hand om gästhamnen.

Gästbryggan på Aspö med tre båtar förtöjda.
Bild: Yle/ Nora Engström

- Det har nog kanske varit mer folk i farten än vanligt. En förklaring är vädret, men säkert spelar också pandemin en roll. Det hör nog till juli månad att det ska vara fullt i gästhamnarna. Vi försöker kila in alla båtar så bra det går, berättar Johansson.

Högsäsongen förväntas bli lång också i år

I Örö gästhamn har det varit fullbokat i närapå två veckor. Inkvarteringen har också varit proppfull i fyra veckor. Nina Liski-Tirkkonen bedriver verksamheten på Örö och berättar att säsongen fick en liknande tjuvstart som förra året.

En Örö-skylt vid hamnen på Örö.
Bildtext Många lockas till Örö också den här sommaren.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Den mest intensiva delen av säsongen började ungefär två veckor tidigare än vad den brukar. Så var det här i alla fall.

Patrik Laine har också lagt märke till samma fenomen.

- I fjol släppte restriktionerna kring skolavslutningen och då upplevde vi en tidig start på säsongen. Den brukar inte vanligtvis börja förrän efter midsommar, berättar Laine.

Marika Johansson tillägger att säsongen också kan hålla i sig längre än vanligt.

- Förra året såg vi att säsongen också höll i sig två veckor längre än vanligt. Annars brukar den ta slut samtidigt som skolorna börjar, säger Johansson.

Artikeln uppdaterades 21.7.2021 klockan 8.42 med kommentarer av Klas Mattsson.

Diskussion om artikeln