Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA pekar formellt ut Kina som boven bakom en global cyberattackkampanj där också Norge drabbades – Kina nekar skarpt till anklagelserna

Från 2021
Uppdaterad 20.07.2021 08:11.
Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide tittar in i kameran med ett svart munskydd på sig.
Bildtext Enligt utrikesminister Ine Eriksen Søreide ser man mycket allvarligt på det som skett.

Kina ligger bakom den cyberattack som drabbade norska Stortinget den 10 mars, slår Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide fast. Utrikesministern har nu kallat upp Kinas ambassadör, och meddelar att man ser mycket allvarligt på det som skett. Det är inte bara Norge som pekar ut Kina som hjärnan bakom cyberattacken: USA anklagar formellt Kina för flera cyberattacker – och får medhåll från bland annat EU, Nato och Storbritannien.

– Det här är ett allvarligt angrepp mot vår viktigaste demokratiska institution, sa Søreide i ett pressmeddelande.

Det var i mars i år som Stortinget meddelade att man utsatts för en cyberattack i form av ett datainbrott i de anställdas e-post. Det gällde e-posttjänsten Microsoft Exchange.

Søreide uppger för NRK att hon kallade upp Kinas ambassadör tidigare i dag, men hon vill inte gå in på detaljerna kring vad som diskuterades. Kinas ambassad i Oslo har ännu inte kommenterat saken.

Parlamenttirakennus. Katolla liehuu Norjan lippu.
Bildtext Stortinget drabbades av en cyberattack i mars där personalens e-post hackades.
Bild: Alex Markham / Alamy / AOP

EU, Storbritannien och en rad andra fördömer attackerna

Utöver Norge gick USA också ut med ett formellt uttalande där man anklagar Kina för flera attacker. Uttalandet var del av en satdnng från USA och dess allierade - där också andra i Väst så som EU, Storbritannien, Australien, Nya Zeeland, Kanada, Japan och NATO fördömer Kinas aktivitet i cyberrymden.

I ett uttalande fördömer EU attacken och säger att man måste ta till alla medel som finns till hands för att förhindra liknande attacker. Senare meddelade Storbritannien att det är statliga aktörer i Kina som bör ställas till svaras för attacken.

Ännu inga sanktioner –Kina nekar till anklagelserna

Kina nekar för sin del till de anklagelser framförallt USA kom med i går. Enligt Kina är USA "världsmästare" på cyberattacker. Att dessutom USA:s allierade slöt upp bakom det formella fördömandet föll inte heller i god jord.

– USA och länder runt om i världen håller kinesiska staten ansvarig för dess mönster av oansvarigt, störande och destabiliserande beteende i cyberrymden som utgör ett enormt hot mot vår ekonomi och nationella säkerhet, sa USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Blinken anklagar Kina för att upprätthålla ett ekosystem bestående av kriminella hackare som genomför både statligt finansierade attacker samt attacker för egen ekonomisk vinning.

Enligt president Joe Biden har man inte ännu utformat några sanktioner mot Kina eftersom man enligt honom måste färdigställa hela utredningen innan det.

Anklagelserna väntas leda till att den redan spända relationen mellan Kina och Väst försämras ytterligare.

Yhdysvaltalaisen Colonial Pipelinen polttoainesäiliöitä. Polttoainetta siirtävää yhtiötä vastaan kohdistettiin kyberhyökkäys.
Bildtext Det amerikanska oljeledningsbolaget Colonial Pipeline lamslogs den 6 maj i år på grund av en cyberattack.
Bild: Jim Lo Scalzo / EPA

Cyberattacker allt vanligare

På sistone är det främst Ryssland som pekats ut som ansvarig för cyberattacker mot USA. I april införde Vita huset sanktioner mot Kina med anledning av den omfattande Solar Winds-attacken som drabbade amerikanska myndigheter och företag.

Så sent som förra veckan erbjöd Washington tio miljoner dollar för information om utländska utpressare i försök att få bukt med det ökande antalet utpressningsattacker.

Enligt USA kan flera attacker härledas till Ryssland, men ifall det är privata eller statliga aktörer som utför dem råder det inte konsensus om. Ryska staten har nekat till all inblandning.

Antalet omfattande cyberattacker ser ut att öka i år: Först attacken mot Microsoft i mars, sedan lamslogs det amerikanska oljeledningsbolaget Colonial Pipeline efterföljt av attacken mot mjukvaruföretaget Kaseya som också drabbade svenska matbutiker – och i söndags avslöjade flera medier att politiker, journalister och aktivister utsatts för spionage via ett program utvecklat av det israeliska it-bolaget NSO.

Källor: NRK, AP, Reuters, AFP, New York Times

Artikeln uppdaterades 20.7 klockan 8.11 med uppgifter om att Kina nekar till anklagelserna.