Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Historisk dag i NHL – Luke Prokop är den första öppet homosexuella spelaren med kontrakt

Nashville Predators hemmatröja inzoomad.

Nashville Predators-löftet Luke Prokop blev historisk på måndagen. Han är den första spelaren med NHL-kontrakt som kommit ut som homosexuell. "Jag är inte längre rädd för att visa vem jag är", skriver 19-åringen.

Prokop, 19, draftades av Nashville i den tredje rundan i fjol och har inte debuterat i NHL ännu. I dag blev han trots det historisk i NHL-sammanhang.

Predators-löftet Prokop har nämligen kommit ut som homosexuell. Enligt ESPN har ingen NHL-spelare, varken aktiv eller någon som lagt av, tidigare kommit offentligt ut som gay.

"Mina senaste ett och ett halvt år har varit galna, och jag har fått möjligheten att hitta mitt riktiga jag. Jag är inte längre rädd för att visa vem jag är. I dag är jag stolt över att offentligt kunna meddela att jag är gay. Resan till den här punkten har varit tuff, men jag kunde inte vara gladare", skriver Prokop på sociala medier.

"Ända sen jag var liten har jag drömt om att bli en NHL-spelare. Att få leva mitt riktiga liv tror jag hjälper mig att ge allt vad jag kan i rinken och uppnå mina drömmar".

19-åringen har de senaste säsongerna spelat i juniorligan WHL med Calgary Hitmen. Han hoppas nu kunna hjälpa andra – samtidigt som han hyllas av hockeyvärlden.

– En mycket modig ung man. Det krävde mycket mod. Jag är stolt över att han gjorde det, säger Nashvilles general manager David Poile till The Athletic.

– Han är född -02 och har kuraget och modet att göra det, det är något som är bra mycket större än att spela hockey och vinna hockeymatcher, hyllar Predators-backen Mattias Ekholm för Expressen.

Prokop skrev på ett kontrakt med Nashville i december i fjol. Denna sommar ska han delta i klubbens försäsongsläger.