Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Risk för vattenbrist också i Korpo och på Houtskär – renat havsvatten kan vara räddningen

Från 2021
Uppdaterad 20.07.2021 14:04.
Österskär i Korpo.
Bildtext Det finns inte oändligt med vatten även om det kan se ut så på havet.
Bild: Yle/Thomas von Boguslawski

Infrastrukturen i skärgården är inte byggd för stora folkmängder. Om somrarna ökar antalet människor i skärgården och i samband med en torr sommar är vattenresurserna knappa i stora delar av den åboländska skärgården.

I Korpo och i Houtskär har vattenreserverna räckt till än så länge, men även där kan det bli brist på vatten, berättar Mika Laaksonen som är driftschef vid Pargas vattentjänstverk. Det är ändå mindre sannolikt att Korpo och Houtskär drabbas av en lika besvärlig vattenbrist som i Nagu, eftersom det på öarna är möjligt att använda havsvattnet som dricksvatten.

Havsvattnet renas med hjälp av omvänd osmos. Det betyder att man separerar vattenmolekyler från orenheter och salt med hjälp av ett mycket fint membran och under högt tryck. Det rengjorda vattnet är tryggt att dricka, trots att det i sommar förekommer såväl cyanobakterier som vibriobakterier i vattnet.

Laaksonen berättar att samma möjlighet inte finns i Nagu, vilket betyder att man där är fullständigt beroende av vattnet i nätverket och kommunens stora brunnar.

I Korpo och i Houtskär finns också kommunala brunnar. På grund av att sommaren varit så torr, riskerar vattenreserverna att tömmas på vatten. Därför blir möjligheten att producera dricksvatten av havsvatten ett viktigt komplement.

- Om det inte börjar regna snart finns det en risk för att brunnarna töms. I Nagu är det ett speciellt stort problem, berättar Laaksonen.

Infrastrukturen är inte byggd för ett större antal sommargäster

Den höga vattenkonsumtionen beror på att det under sommaren, speciellt i juli, vistas mycket människor ute i skärgården. Då flera sommargäster tar sig ut i skärgården och gästhamnarna fylls av besökare, ökar samtidigt vattenkonsumtionen flerfaldigt.

- Infrastrukturen är inte byggd för så här stora mängder besökare. Om man vill ha så mycket gäster i Nagu som staden vill ha, så borde man ha någon slags reservanläggning. Men sedan är det också frågan om pengar. Det dåliga med en dylik vattenreserv är att den bara behövs under sommaren, eller endast i juli och det blir dyrt, säger Laaksonen.

Jordgubbsodling
Bildtext Bevattning av trädgårdar ökar vattenförbrukningen.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Som exempelvis båtgäst kan man själv motverka att vattnet tar slut, därför uppmanar Laaksonen att man exempelvis minskar sin vattenförbrukning genom att inte fylla hela vattentanken i en hamn eller låter bli att tvätta däcket med vattnet i hamnen.

För stuggäster finns det skäl att tänka på att inte låta vattnet rinna mer än nödvändigt då man duschar eller diskar.

- Använd sunt förnuft då du vistas ute i skärgården och kom ihåg att vatten är en resurs som kan ta slut, påminner Laaksonen.

Ingen vattenbrist i Kimitoön för närvarande

I Kimitoön är det lugnt på vattenfronten för tillfället, säger Kaj Henriksson, avloppsreningsverksskötare vid Kimitoöns Vatten. Trots att vattenkonsumtionen har ökat avsevärt, råder det inte någon vattenbrist i kommunen.

Henriksson påpekar att torkan leder till att folk förbrukar mycket vatten dagtid. Ändå har inte vattensituationen väckt någon större diskussion bland personalen vid Kimitoöns Vatten.

- Vi har ett ganska lyckligt läge här för tillfället, säger Henriksson.

Artikeln har uppdaterats 20.7 klockan 14:05 med en ny formulering om hur omvänd osmos fungerar.

Diskussion om artikeln