Hettan ställer till det för husdjuren i Östnyland - få patienter med värmeslag men desto fler katter med brutna ben
Heta dagar och varma nätter är tunga för både människor och djur. På djurkliniken Avec i Borgå och smådjurskliniken Morelius i Sibbo har man i sommar haft väldigt få patienter med värmeslag, men hettan ställer till det på många andra sätt.
- Värmen har nog varit ett problem hela sommaren men till all tur har vi inte haft en enda riktig värmeslagspatient, säger djurläkare Chita Wahlroos vid djurkliniken Avec i Borgå.
Hon tror att djurägare nuförtiden är ganska välinformerade om att djur kan få det alltför varmt, och att många vet hur man kan förebygga så det inte händer.
- Man vet till exempel att man inte ska lämna hunden i bilen eftersom det snabbt kan bli livsfarligt, säger Wahlroos.
Symtom på värmeslag
Det första tecknet på att en hund har det alltför varmt är att den börjar flämta häftigt. Andra symtom är dregling, förhöjd puls, kräkning, mörka slemhinnor och till slut medvetslöshet. Om hunden ligger på sidan och flämtar utan att reagera på något annat är situationen redan mycket allvarlig.
Den normala kroppstemperaturen för hundar är 38-39 grader. Om kroppstemperaturen stiger till 40-41 grader är det farligt. Kroppstemperaturen mäts med en digital termometer i bakänden.
Om du märker att din hund uppvisar symtom på värmeslag ska du ta den till veterinären. Som första hjälp kan du svalka hunden genom att sätta en våt handduk över den.
Också andra djur än hundar kan få värmeslag. Beroende på djurart kan de uppvisa liknande symtom.
Hundar verkar lida mer av värmen än katter. Wahlroos minns inte att kliniken någonsin skulle ha haft en katt med värmeslag som patient.
Också Samuli Heiskanen som är klinisk djurskötare vid smådjurskliniken Morelius i Sibbo säger att det är mycket vanligare att värmeslagspatienterna är hundar än katter.
- Särskilt hundraser med tjock päls och brakykefaliska raser är i riskgruppen, säger Heiskanen.
Brakykefali betyder att hunden har kort skalle och platt nos, vilket gör luftvägarna trängre.
Så här förebygger du värmeslag
Lämna inte djur i små, dåligt ventilerade utrymmen där temperaturen kan stiga snabbt. Bilen är det vanligaste exemplet, men också små lägenheter kan bli mycket varma om solen gassar in genom fönstren. Om du har hamstrar, möss eller andra små djur som bor i terrarium ska du se till så det inte står i direkt solljus. Det kan snabbt bli mycket varmt inne i glaslådan.
Rasta hunden tidigt på morgonen eller sent på kvällen då det inte är så varmt.
Sätt en våt handduk över hunden eller duscha med svalt vatten. Vattnet ska inte vara iskallt, det blir en alltför stor temperaturskillnad. Många djuraffärer säljer också kylande mattor som djur kan ligga på.
Svalka hunden med ett dopp i havet eller sjön, men kolla så det inte finns cyanobakterier (också kallade blågröna alger) i vattnet.
Varma dagar, öppna fönster
Risken för värmeslag är ändå inte det enda problemet med heta sommardagar.
- Man märker att speciellt äldre hundar blir trötta lättare, och patienter som har hjärtproblem lider av värmen, säger Wahlroos.
Dessutom ökar hettan risken för infektioner, både på huden och inuti kroppen.
- En annars kanske ofarlig diarré kan utvecklas till en livshotande form när det är varmt. Värmen gör ju förstås också så hundar och katter kan vara uttorkade, säger Wahlroos.
Om värmeslag oftare är ett problem för hundar så är benbrott vanligare hos katter.
- I sommar syns värmeböljan i att katter av misstag ramlar ner genom öppna fönster när folk vädrar. Vi tar varje vecka emot katter som fallit ner från höga höjder, säger Heiskanen.
Om man som kattägare vill vädra med öppna fönster är det därför viktigt att se till så katten inte har möjlighet att ta sig ut. Man kan till exempel använda en hake för att se till så fönsterspringan inte blir för bred.
Ett sätt att svalka både sig själv och sin hund är att ta ett dopp, men då gäller det att kolla så det inte finns cyanobakterier, så kallade blågröna alger, i vattnet. Om hunden ändå kommer åt att plaska omkring bland ärtsoppan så lönar det sig att duscha och tvätta pälsen ordentligt efteråt.
Cyanobakterier kan bilda både nervtoxiner, levertoxiner och tarmtoxiner. Akuta symtom på att hunden fått i sig blågröna alger kan vara det att hunden mår illa, kräks och får diarré. Den kan också bli apatisk. Om hunden uppvisar symtom så är djurläkaren rätt address.
Cyanobakterierna gillar värmen, men som tur är har djurklinikerna vi talat med än så länge i år haft få algförgiftade patienter.
