Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK tog historisk seger i Åbo – bröt långa måltorkan och bortaslog Inter för första gången någonsin

Uppdaterad 19.07.2021 21:08.
Programmet är inte längre tillgängligt

Efter 500 minuter utan mål fick Helsingfors IFK äntligen till det. Jake Dunwoodys volleyskott räckte till seger mot svåra Inter – som IFK aldrig bortaslagit tidigare.

Långa måltorkor har blivit ett tema i fotbollsligan under sommaren.

IFK Mariehamn var nära att hota alla tiders rekord med sin formsvacka i offensiven. Ålänningarna undvek rekordet i sista stund då man nätade efter 814 minuters väntan.

Helsingfors IFK gick och väntade på mål i 500 minuter. Efter 1–0-segern över Honka för över en månad sedan har laget varit utan fullträffar i fyra raka matcher.

Att få in bollen mot Inter på Kuppisstadion är dessutom inte det lättaste. Men ett mål av gästerna räckte för att förorsaka Åbolagets första hemmaförlust i ligan sedan september i fjol.

Det var i den 69:e minuten som IFK:s Jake Dunwoody fick testa på volley efter en hörna. Bollen gick in efter att ha ändrat riktning på Interbacken Juuso Hämäläinens huvud.

– Ett stort ögonblick för mig, sa Dunwoody till Ruutu om sitt första IFK-mål.

"Vi visade hur bra vi är"

Inter tryckte därefter på framåt och bland annat hade Timo Furuholm snart haft ett par hyfsade lägen. Mot matchens slut dömdes Rick Kettings nickmål på Jesper Engströms frispark till offside, medan Benjamin Källman lite senare inte godkändes sätta in bollen i tom kasse då målvakten Markus Uusitalo fällts.

– Vi tog oss inte riktigt ordentligt till sista tredjedelen i något skede av matchen. Vi tappade boll för tidigt och jag kände inte riktigt igen oss idag. Det är synd, funderade Furuholm.

HIFK höll ut och är nu på den övre halvan i tabellen, på sjätte plats efter 19 pinnar på 12 matcher.

– Resultatmässigt har det varit några tuffa veckor. I dag visade vi hur bra vi är, det var en välförtjänt seger, tyckte Dunwoody.

Inter, som slogs ut ur Conference League-kvalet i torsdags, är tabelltrea.

Fotbollsligan 19.7

KTP–Haka 0–0

Publik: 2  185

Inter–HIFK 0–1 (0–0)

69' Jake Dunwoody 0–1

Publik: 1  589

Serietabellen hittas här.

Videokälla: Ruutu