Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norska beachhandbollsdamerna trotsade klädreglerna i sista matchen – straffas med böter: "Det var ganska spontant"

Från 2021
Uppdaterad 20.07.2021 12:45.
Norges damlandslag i beachhandboll 2021.
Bildtext Det norska damlandslaget poserar i de regelvidriga kläderna. (Bilden uppdaterad den 20 juli kl. 12.45)
Bild: Norska damlandslaget i beachhandboll

Inför den avslutande bronsmatchen valde Norges damer till slut att gå emot de strikta klädreglerna i beachhandbolls-EM. Efter att ha klätt sig i tights i den sista matchen väntar nu böter.

De strikta klädbestämmelserna för damspelare i beachhandboll har varit på tapeten på sistone. Mycket tack vare Norges damlandslag, som inför EM planerade att protestera.

I regelverket står det att "trosorna får inte vara mer än tio centimeter på sidorna", men norskorna var beredda att betala böter för att få spela i tights. När en diskvalifikation plötsligt verkade bli aktuell backade man.

Men i den sista matchen trotsade Norge reglerna. Laget spelade i tights i bronsmatchen som slutade i spansk seger.

– Det var ganska spontant. Vi tänkte bara att "nu gör vi bara det, och sedan ser vi vad som sker", berättade spelaren Katinka Haltvik för NRK.

Kampen fortsätter

Haltvik sa efter att EM var slut på söndagen att man märkt av ett stort engagemang kring lagets kamp.

– Vi har åtminstone alla lag med oss och det var många i publiken som hejade på oss i bronsmatchen. Folk stöttade oss för att vi tog stöten för de andra lagens skull. Det är inte alla som har råd att betala böterna.

Det blev alltså ett bötesstraff för norskornas klädval. Norska handbollsförbundets ordförande Kåre Geir Lio bekräftade på måndagen för Dagbladet att man får böta 150 euro per spelare – totalt 1 500 euro, vilket förbundet tar på sig.

– Vi kommer att fortsätta arbeta hårt för att reglerna ändras, men vi måste acceptera att EHF (Europeiska handbollsförbundet) gör som de gör, säger förbundsbasen till tidningen.

Tyskland tog hem guldet i finalen mot Danmark.

Artikeln uppdaterad på den 20.7 kl. 12.45 med aktuell bild på det norska landslaget.

Diskussion om artikeln