Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Cyanobakterier ställer till det för simskolor i skärgården – simskolan i Houtskär inhiberad

Från 2021
Simskola i sjön Dragsfjärden 2014
Bildtext Arkivbild. Sommaren har varit varm och solig men cyanobakterier sätter käppar i hjulet för barnen och simskolorna.
Bild: Yle/Monica Forssell

Årets simskola i Houtskär har varit extra populär i år med många anmälda. Flera föräldrar till barn som skulle gå simskolan är besvikna över att simskolan inhiberades. Simombudet Linda Axén berättar att orsaken är att det påträffats cyanobakterier vid alla stränder i Houtskär, och att det därmed inte funnits alternativa platser att ordna simskolan på.

- Tyvärr måste vi meddela att simskolan i Houtskär är inhiberad, vi kan inte garantera en trygg och säker miljö för barnen med tanke på alg- och bakterieläget i våra vatten just nu. Vi hoppas kunna ordna simskola nästa år istället, skriver simombuden vid Folkhälsan i Houtskär på Facebook.

Flera föräldrar till barn som hade anmält sina barn till simskolan har ifrågasatt beslutet och är besvikna över att simskolan inhiberades helt och hållet. En del önskar att man avvaktat situationen en längre stund eller kommit med en alternativ lösning.

Simombud Linda Axén berättar att de sökte alternativa stränder på Houtskär i två veckors tid innan simskolan skulle börja, på grund av att det förekom synliga cyanobakterier (blågröna alger) vid stranden Vitteludd i Näsby där simskolan ursprungligen skulle ordnas.

- Vi sökte efter stränder från norr till söder, ifall vi skulle hitta en strand där det inte fanns cyanobakterier i vattnet, men det lyckades vi inte med. Vi körde i flera dagar men hittade ingen strand där det inte fanns synliga cyanobakterier, berättar Linda Axén.

Läpinäkyvään muovipulloon otetaan vesinäytettä rantavedestä jossa on sinilevää.
Bildtext Arkivbild. Cyanobakterier påträffades vid alla stränder i Houtskär.
Bild: Ari Haimakainen / Yle

Den 12 juli gjordes vattenprover vid stranden Vitteludd och testet visade att det fanns små mängder cyanobakterier i havet och Axén berättar att cyanobakterierna var synliga.

- Jag var också och kontrollerade Vitteludden innan vi fattade beslutet, men där var så mycket alger att jag inte heller skulle tillåta mina barn att simma där nu. Då vill vi inte heller som förening ta på oss ansvaret att det finns en risk att något barn kan insjukna.

På Iniö pågår det simskola som bäst, men även där har man påträffat cyanobakterier, och därför har simskolans verksamhet flyttats upp på land som lösning, berättar Axén.

Inga cyanobakterier vid simskolan i Kasnäs och Pargas

Också på andra orter i skärgården ordnas det simskolor för tillfället, men där ser läget ljusare ut. I Pargas ordnas simskola och i Kasnäs livräddarkurs för 10-15 åringar. All verksamhet ordnas som planerat och än så länge är dessa orter fria från cyanobakterier.

Pargas simombud Erica Kraappa berättar att det inte påträffats några cyanobakterier vid Bläsnäs badstrand för tillfället, men under sommarens gång har man även i Pargas varit tvungna att göra justeringar i simskoleprogrammet på grund av cyanobakterier. Bland annat har några simskolor flyttat till någon annan strand där det inte funnits cyanobakterier vid samma tidpunkt.

- Ifall läget nu skulle bli illa så hoppas vi att det bara skulle drabba stranden i några dagar. Då skulle vi kunna ha aktiviteter på land medan vi väntar att cyanobakterierna försvinner. I Pargas har vi i och för sig turen att kunna flytta strand, och Pargas är så stort att det oftast finns någon strand som är fri från cyanobakterier, säger Kraappa.

Vibriobakterier förekommer varje sommar

Utöver algblomning har också vibriobakterier diskuterats aktivt i media efter att det påträffades tre fall av blodförgiftning som orsakats av vibriobakterier vid ÅUCS. Ansvarig överläkare Esa Rintala berättar att det under de senaste dagarna inte har förekommit fall kopplade till vibriobakterier. 

Flera har varit oroliga över om det är tryggt att simma då det finns vibriobakterier i vattnet. Rintala säger att det är ovanligt att barn blir sjuka på grund av vibriobakterier.

- Det är heller inte någon nyhet för i år att det finns vibriobakterier i havet, eftersom de finns i havet nästan varje sommar.

Enlig Rintala ska man vara försiktig om man har sår på kroppen och undvika att svälja havsvatten eftersom det också finns andra bakterier i vattnet. Men överlag är det tryggt att simma i havet eftersom det ändå inte är så vanligt att bli sjuk av vibriobakterier.

Diskussion om artikeln