Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL:s Mika Salminen vill att barn och unga återvänder till skolan i höst

Mika Salminen iförd munskydd under en presskonferens.
Bildtext Enligt Salminen är det inte läge att lätta på restriktionerna, så som man gjort i Storbritannien.

Finland har för tillfället relativt få omfattande coronarestriktioner i kraft, enligt Mika Salminen, hälsosäkerhetschef vid Institutet för hälsa och välfärd.

Coronasituationen i Europa och Finland blir allt sämre, men enligt Salminen, som gästade Yles tv-program A-studio på måndagskvällen, är det inte motiverat med stora ändringar i restriktionerna.

– Det är svårt att hitta en lösning på situationen. Att stänga barer och pubar i några månader är dock inte en särskilt bra lösning just nu, konstaterade Salminen.

Att införa strängare coronarestriktioner skulle ha negativa konsekvenser, enligt Salminen, som önskar att barn och unga skulle kunna återvända till närundervisning i höst.

– Personligen önskar jag att unga inte skulle behöva studera på distans hela hösten så som i fjol, det skulle vara ganska dåligt, sa Salminen.

Salminen säger att det också i framtiden är nödvändigt att sätta exponerade elever i karantän, men att vi kan fundera på hur stora grupper som kan anses vara exponerade, hur lång karantänen ska vara och hur testningen ska gå till.

Inte läge att lätta på restriktionerna

Samtidigt anser Mika Salminen att det inte är läge att lätta på restriktionerna, så som man gjort i Storbritannien.

– Jämfört med Storbritannien är vi så efter i vaccinationerna att det ännu inte är dags att slopa alla restriktioner, sa Salminen.

Coronahotet minskar när allt fler personer i medelåldern har fått två doser coronavaccin, enligt Salminen.

– När största delen av personer i medelåldern har blivit vaccinerade, minskar risken att folk bli allvarligt sjuka i covid-19, vilket i sin tur minskar coronahotet.

Artikeln är en bearbetad översättning av artikeln: THL:n Salminen haluaa lapset ja nuoret takaisin kouluihin syksyllä av Matias Mäkiranta. Artikeln är översatt av Sara Silvennoinen.