Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sex veckor senare är vinnaren utsedd: Vänsterkandidaten Pedro Castillo blir Perus nästa president

Från 2021
Uppdaterad 20.07.2021 12:34.
Pedro Castillo ja Dina Boluarte vilkuttavat parvekkeelta tukijoilleen Perussa 19. heinäkuuta 2021.
Bildtext Efter sex veckor klarnade resultatet. Socialisten Pedro Castillo blir ny president i det mycket polariserade Peru.
Bild: Paolo Aguilar / Epa

Vänsterkandidaten Pedro Castillo har utsetts till vinnare i det mycket jämna presidentval som ordnades för sex veckor sedan, den 6 juni, i Peru. Han besegrade högerpopulisten Keiko Fujimori som till en början ifrågasatte valresultatet och hävdade att valet präglats av fusk.

Presidentvalet var mycket jämt, Castillo fick 50,12 procent av rösterna, Fujimori 49,87.

Efter valet i början av juni ifrågasatte Fujimori valresultatet och kom med skarpa anklagelser om utbrett valfusk. Hon uppmanade sina anhängare att vara vaksamma och anmäla alla eventuella valfusk.

Castillos parti tillbakavisade anklagelserna omgående, och bad för sin del valmyndigheterna att skydda den demokratiska processen i det djupt polariserade landet.

Fujimori har erkänt sig besegrad men fortsätter påstå att det förekommit fusk. Så sent som förra veckan bad hon om att 200 000 röster skulle strykas med anledning av valfusk. Rösterna kom från ett område där Castillo är populär.

Oberoende observatörer har samtliga kommit till slutsatsen att valet gick rätt till.

Castillo vill ena det polariserade landet

I ett första uttalande manade den politiska nykomlingen Castillo peruanerna att enas:

– Jag ber er om en gemensam ansträngning till att ena det här landet.

Den 51-åriga tidigare lärarens vallöfte var att revidera grundlagen och höja skatterna för de kinesiska gruvbolag som verkar i landet. Peru är världens näst största kopparproducent efter Chile.

Han har ändå senare varit betydligt mjukare i sina uttalanden, och antytt att han är öppen för att driva en mer marknadsvänlig politik för att uppnå ekonomisk stabilitet.

– Jag önskar att Fujimori inte ställer sig i vägen så att vi kan gå framåt med en regering som representerar alla peruaner, sa han i ett uttalande under måndagen.

Pedro Castillo talar till sina anhängare.
Bildtext Pedro Castillo är tidigare lärare. Han vill höja skatterna för gruvföretag i kopparns Peru.
Bild: AFP / Lehtikuva

Förlusten kan stå Fujimori dyrt

För Fujimoris del var det tredje gången hon ställde upp i ett presidentval och förlorade. Precis som år 2011 och 2016 var hon en hårsmån från seger i presidentvalets andra omgång, och förlusten kan stå henne dyrt.

Det är nämligen inte bara presidentplanerna som gick i stöpet, nu riskerar hon också att berövas sin frihet.

Keiko Fujimori seisoo hymyillen puhujanlavalla esitellen pientä patsasta, joka esittää Jeeusta ristillä. Toisessa kädessään hänellä on mikrofoni. Hänellä on yllään valkoinen pusakka ja siniset farkut. Taustalla näkyy yleisömerta.
Bildtext Keiko Fuijimori - en politisk veteran som nu riskerar ett långt fängelsestraff.
Bild: Gian Masko / EPA

Åklagare yrkar på 30 år i fängelse för den 46-åriga Fujimori som tog över partiet efter att hennes pappa Alberto Fujimori fängslades för människorättsförbrytelser och korruption för 15 år sedan.

Keiko Fuijimori är även hon åtalad för korruption. Hon anklagas bland annat för olaglig kampanjfinansiering i anslutning till en av de största korruptionsskandalerna i Latinamerika, den så kallade Odebrecht-skandalen.

Odebrecht-skandalen

  • Den brasilianska byggjätten Odebrecht erkände i en uppgörelse att det mellan 2001 och 2016 betalat mutor för ett värde av 788 miljarder amerikanska dollar i tolv länder.

  • I uppgörelsen som gjordes med amerikanska och schweiziska myndigheter ingick att koncernen erkände att man gjort sig skyldig till korruption och betalade massiva bötesbelopp på 2,6 miljarder dollar.

  • Bland dem som tog emot Odebrechts mutor fanns många framstående politiker runtom i Latinamerika - bland annat fyra av Perus tidigare presidenter, men även toppolitiker i Colombia, Ecuador och Venezuela.

  • I Peru begick en tidigare president - Alan Garcia - självmord då polisen dök upp vid hans hus för att gripa honom.

  • Odebrecht är också en av de största finansiärerna till brasilianska politiker.

  • Koncernens vd Marcelo Odebrecht greps år 2015, och sedan dess har tiotals andra högt uppsatta personer inom den fängslats.

  • År 2016 undertecknade samtliga ett avtal med brasilianska utredare där de lovade erkänna korruption och peka ut korrupta tjänstemän i utbyte mot förkortade fängelsestraff.

I Fujimoris fall handlar det om att den tidigare Odebrecht-chefen Luiz Eduardo da Rocha Soares år 2019 vittnade om att han finansierat hennes presidentvalskampanj med en miljon dollar inför valet 2011.

En valseger skulle ha gett henne en bekväm åtalsimmunitet, men nu blev det inte så.

Källor: Reuters, AFP, AP