Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Undersökning: Allt färre finländare känner sig lyckliga – coronakrisen tros ligga bakom

Från 2021
Tre personer sitter på en solig badbrygga.
Bildtext De olyckligas andel har ökat bland personer i ledande ställning, akademiskt utbildade, företagare och arbetstagare i åldern 26–55.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Allt fler finländare känner att känslan av lycka minskat, visar en färsk undersökning gjord av Näringslivets Delegation EVA.

Enligt undersökningen känner sig 76 procent av finländarna rätt så lyckliga, medan motsvarande siffra år 2016 var 80 procent. Samtidigt säger cirka 20 procent av finländarna som deltog i undersökningen att de är olyckliga. År 2016 sade sig 17 procent vara olyckliga.

De olyckligas andel har ökat bland personer i ledande ställning, akademiskt utbildade, företagare och arbetstagare i åldern 26–55.

"En orsak till att känslan av lycka minskat kan vara de effekter som coronakrisen har haft på arbetslivet och människor i arbetsför ålder", säger EVA:s forskningschef Ilkka Haavisto i ett pressmeddelande.

Enligt finländare är hälsan, förmågan att kunna försörja sig och goda relationer viktiga faktorer för att kunna uppnå ett lyckligt liv. En tryggad inkomst ökar upplevelsen av lycka, visar undersökningen.

Om man jämför lyckligheten i Finland med andra länder är finländarna fortfarande väldigt lyckliga. De senaste två åren har Finland klassats som världens lyckligaste land i FN-rapporten The World Happiness Report. Rapporten rangordnar totalt 156 olika länder utifrån hur lyckliga invånarna anser sig vara.

Drygt 2000 finländare i åldern 18–79 år deltog i undersökningen som gjordes år 2020. Felmarginalen är 2-3 procentenheter.