Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Usain Bolt ryter till: Teknologin i de nya spikskorna är skrattretande

Från 2021
Uppdaterad 20.07.2021 14:26.
Usain Bolt efter loppet.
Bildtext Usain Bolt är världsrekordhållare på 100 och 200 meter. Han avslutade sin aktiva karriär 2017.
Bild: DIEGO AZUBEL / EPA / All Over Press

Den jamaicanska sprinterkungen Usain Bolt är mycket kritisk till de moderna spikskorna som lett till stora rekordförbättringar på längre distanser. Den nya teknologin innebär att också Bolts världsrekord är hotade.

Bolt säger i en intervju för Reuters att utvecklingen är skrattretande. Inte minst för att de nya spikskorna ger en orättvis fördel till de löpare som har tillgång till dem.

De nya superskorna har tjockare sulor och kolfiberplattor vilket har hjälpt löpare till supertider och nya rekord framför allt bland långdistanslöparna. Men också sprinterlöpare har presterat bättre tider än någonsin med hjälp av den senaste teknologin.

– Då jag hörde om det kunde jag inte tro mina öron. Har man verkligen justerat spikarna till en nivå som ger löparna en möjlighet att löpa snabbare än tidigare, säger Bolt förbluffat.

Den åttafaldiga olympiska mästaren påpekar att skofabrikerna också försökte justera spikarna under hans aktiva år men att de fick nobben av internationella friidrottsförbundet.

– Att inse att de får göra det nu är skrattretande.

Sprinterdrottningen inte lika övertygad

Bolts landsmaninna, tvåfaldiga OS-mästarinnan, Shelly-Ann Fraser-Pryce löpte personligt rekord 10,63 på 100 meter i början av juni i Kingston. Endast världsrekorddamen Florence Griffith-Joyner har löpt snabbare än så, 10,49.

Fraser-Pryce anser att fördelen med de nya spikskorna inte är så stor som Bolt tror.

– Om man ger skorna till någon annan skulle de sannolikt inte klara av att prestera på samma nivå som jag. Så jag räknar inte bort det hårda jobb som jag och min tränare har gjort, säger hon och fortsätter:

– Kombinationen av bra skor och bra löpare kanske leder till ett bra slutresultat. Men jag vill inte peka på spikskorna som den stora orsaken.

Den erfarna jamaicanska friidrottstränaren Stephen Francis medger att löparna presterat bättre tider med de nya spikskorna.

– Jag antar att det ligger något i teorin utgående från att många löpare presterat rekordtider. Men jag har inga vetenskapliga bevis att lägga fram, säger han.

Både plus och minus i Finland

SFI:s sportchef Petra Stenman bekräftar för Yle Sporten att en stor del av den finländska eliten har tillgång till de nya spikskorna.

Erfarenheten har inte varit odelat positiv.

– Skorna har både för- och nackdelar. De är högre än normala spikskor så de är utmanande för vissa löpare i kurvorna. Foten kan glida över kanten i skon och ut på det tunna tyget, säger Stenman.

Hon avslöjar också att den svenska sprintercoachen, Håkan Andersson, studerar för närvarande mer ingående hur stor nytta löparna har av de moderna spikskorna.

Källa: Reuters

Artikeln editerad kl. 14.26 med Petra Stenmans kommentar.

Diskussion om artikeln