Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Vårdcentralen fixade extra tider: Restaurangpersonalen i Hangö får gå på coronatest

Från 2021
Anders Augustsson.
Bildtext Restauranginnehavare Anders Augustsson i Hangö har tagit initiativ till en masstestning av restaurangpersonalen.
Bild: Yle/Malin Valtonen

På initiativ av restauranginnehavare Anders Augustsson får restaurangpersonalen på samtliga restauranger i Hangö coronatesta sig. Masstestningen sker på Hangö hälsovårdscentral under onsdag och torsdag och sammanlagt kan det röra sig om cirka 80 personer.

– Det har varit svårt att få tider för coronatest i Hangö och en stor del av min personal hör dessutom inte till HUS sjukvårdsområde, vilket gör saken ännu krångligare, berättar Anders Augustsson.

Augustsson som driver flera restauranger i Hangö beslöt sig för att ta tag i saken och kontaktade infektionsläkare Tiina Sorvari på Hangö hälsovårdscentral.

Nu kommer en masstestning att erbjudas restaurangpersonalen under onsdagen den 21 juli klockan 14 – 18 och torsdagen den 22 juli klockan 13.30 – 18. Testningen sker på Hangö hälsovårdscentral.

Denna möjlighet gäller samtliga restaurangers personal i Hangö och antalet uppskattas uppgå till cirka 80 personer.

– Jag vill rikta ett jättestort tack till Tiina Sorvari på Hangö hälsovårdscentral som gjorde detta möjligt för oss, säger Anders Augustsson.

– Det är knepigt för personalen som jobbar att till exempel åka till Ekenäs för att testa sig, säger Augustsson.

Restaurangägarna uppmanas skicka en namnlista till Hangö hälsovårdscentral med kontaktinformation på de personer som ska testa sig.

Osaklig kritik mot restaurangerna

Många restauranger i Hangö har haft besök av coronasmittade kunder, speciellt under regattaveckoslutet. Anders Augustsson säger att osaklig kritik riktats mot restaurangerna i Hangö som enligt honom gör sitt yttersta för att bedriva verksamheten på ett coronasäkert sätt.

Augustssons personal jobbar i huvudsak utomhus på uteserveringar och enligt honom har ingen varit coronasmittad.

- Jag har för min del just skickat iväg en lista med 17 namn till Sorvari, säger Augustsson.

Han har redan hunnit få positiv respons av andra restauranginnehavare.

- Flera restauranger har redan tackat mig för initiativet men jag vill i min tur tacka Hangö hälsovårdscentral för att de reagerade när jag tog kontakt och gör det här möjligt, säger Anders Augustsson.