Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ledande överläkare: Bara mycket vägande skäl kan tidigarelägga vaccinationstid

johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta
Bildtext Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta hoppas att människor kan hålla den vaccinationstid de har fått.

I Vasa har många försökt boka om sina vaccinationstider, vilket har lett till telefonköer. Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta säger att man kan byta tid endast i särskilda fall.

I Vasa har man fått många förfrågningar från personer som vill boka om sina tider till den andra dosen coronavaccin. Det här har lett till telefonköer.

Enligt Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta handlar det om tiotals samtal dagligen. Kaukoranta säger att den andra vaccindosen kan bokas om endast med mycket vägande skäl.

– Vi har våra regler som vi följer och våra regler säger att bara om man har någon allvarlig grundsjukdom som cancer eller ska genomgå en större operation, till exempel höftoperation, då kan man justera tiderna till en tidigare tidpunkt.

Andra skäl för att justera vaccinationstiden kan vara att man är på väg att flytta utomlands för att till exempel jobba eller studera. Men även då måste det vara minst åtta veckor mellan första och andra dosen.

Vi förväntar oss att man då man fått sin första dos och redan vet dag och tid för den andra kan respektera det och arrangera sitt liv enligt det.

― Heikki Kaukoranta, ledande överläkare

Också om man har familjemedlemmar som insjuknar i någon allvarlig sjukdom kan man diskutera justering av vaccintiderna.

Men för till exempel en regelrätt nöjesresa justeras inte vaccinationstiderna, påpekar Kaukoranta.

– Vi förväntar oss att man då man fått sin första dos och redan vet dag och tid för den andra kan respektera det och arrangera sitt liv enligt det.

Walk in-vaccinering för unga

För tillfället är det unga, 16–20 år, som står på tur att få vaccin i bland annat Vasa. Men ivern att vaccinera sig har inte varit överväldigande. Trots det blir det varken vaccinationsdoser eller tider över, enligt Kaukoranta.

– Tider blir inte över. Vi har en bra fungerande somekanal där vi kan lämna in anmälan om lediga tider.

Unga har hittills haft möjlighet att vaccinera sig i bara en knapp månad och för att få mera fart på vaccinerandet testar man i Vasa "walk in-vaccinering", alltså vaccinering utan tidsbokning, på torsdag kväll.

– Mellan klockan 16 och 18 är det fritt fram att få första dosen vaccin och det är riktat först och främst till de här ungdomarna som har besvärligt att reservera tid på förhand. De kanske måste vänta en liten stund, men vi har 13 vaccinatörer och 300 vaccindoser och vi är hoppfulla om att alla blir givna.

Pfizer-rokotetta valmistava sairaanhoitajat Vantaan Energia Areena rokotuskeskuksessa. 26.5.2021.
Bildtext På torsdag ordnas walk in-vaccinering i Vasa. (Arkivbild)

I nuläget följer man THL:s rekommendationer med 12 veckor mellan den första och den andra vaccindosen.

Vid det här laget har knappt 64 procent av finländarna fått den första dosen vaccin och nästan 28 procent den andra.

I Vasa sjukvårdsdistrikt har 64,5 procent av befolkningen fått en första dos vaccin.

Huruvida det blir aktuellt att skippa munskydden i slutet av juli är Kaukoranta lite tveksam till.

– Situationen försämras i landet i allmänhet och jämfört med förra sommaren har vi en betydligt högre nivå av nya fall. Någon rekommendation om var man ska använda munskydd hålls. Personligen tror jag att om man kan hålla avstånd ute och inne kan man vara utan. Men om det av någon orsak inte är möjligt att hålla avstånd så rekommenderar man att man använder munskydd.