Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Placeringsmäklare uppmanar till försiktighet på börsen – oklart hur aktiemarknaden reagerar om stimulanspolitiken avtar

Från 2021
Börsmäklare vid tusentals bildskärmar med aktiekurser i New York Stock Exchange.
Bildtext Arkivbild från New York-börsen. Den amerikanska aktiemarknaden har fullkomligen njutit av pandemin, men efter pandemin kan sötebrödsdagarna vara över.
Bild: Bengt Östling/Yle

En nedgång på börsen kan vara att vänta – då pandemin bedarrar. Det tror placeringsmäklare Johan Hultkrantz, som råder placeringshungriga att överväga sparande i stället för större investeringar i aktier.

Hur reagerar börsen på att vaccinationerna inte biter tillräckligt snabbt på coronaläget, på att deltavarianten härjar i Europa, och på att samhället därför inte öppnar upp i den takt många trodde ännu i våras?

Bra, visar det sig – för aktiemarknaden har mått som en prins i praktiken hela pandemin.

Med undantag för några veckor på vårvintern i fjol, när ingen visste hur coronaviruset skulle utvecklas, har börskurserna fortsatt klättra. En klättring som pågått i ett årtionde och som har fört världens börser till de högsta höjderna sedan finanskrisen på många håll, på vissa håll till och med högre än någonsin.

Enligt Johan Hultkrantz är statliga stimulanspaket en orsak till det här. Ekonomin har klarat sig bra tack vare paketen, och har bibehållit en viss trygghet. En del branscher, däribland turism och restauranger, har drabbats mer än andra, men på det stora hela har alla klarat sig relativt oskadda.

Därför tror Hultkrantz att toppen snart kan vara nådd, speciellt om stimulanspolitiken börjar ebba ut för den här gången.

– I och med att kurserna har stigit väldigt mycket, och att de här stimulanspaketen kanske börjar ta slut, så kan man tänka sig att vi börjar vara i slutet av uppgångsfasen, säger Hultkrantz.

Ett tecken på det här kan vara att kurserna inte stigit trots att en del bolag har kommit med goda kvartalsrapporter, menar Hultkrantz.

Yle/ Retu Liikanen
Bildtext Placeringsmäklaren Johan Hultkrantz var med på såväl IT-bubblan som finanskrisen på 00-talet.

Därför säger han nu att de som har pengar att investera ska ta det försiktigt på aktiemarknaden, speciellt de som inte har råd att förlora större belopp.

– Om man har pengar så kanske man inte behöver placera dem, utan man kan i stället spara. Om du har en stor summa pengar kan du ju sätta in små summor varje månad.

Många som inte vet hur en krasch känns

Ett decennium av tillväxt i backspegeln innebär att många placerare inte minns eller vet vad en rejäl nedgång betyder. Johan Hultkrantz, som har erfarenheter från det här årtusendets två stora krascher, konstaterar att mannaminnet är kort.

– Det var länge sedan det kom en stor, långvarig nedgång. De flesta kommer inte ihåg de här sakerna rent emotionellt, säger han.

– I princip har vi haft tre stora krascher i historien. Vi hade en 1929–1932, den kommer ingen av oss ihåg. Sen hade vi IT-bubblan 2000–2002, vissa av oss kommer ihåg den, vissa har haft pengar där, men många av de nya var inte med då. Sen har vi ju då finanskrisen 2007–2009, kring 15 år sedan, där kanske en del var med.

– Men det är en jäkligt stor skillnad om du är med och har 100 000 och sedan har du plötsligt bara 50 000, eller om du bara läser om det och ser på en graf.

Hultkrantz liknar det med ett maratonlopp – du kan se på ett maratonlopp, och du kan delta, och det är två vitt skilda upplevelser.

Omöjligt att spå i framtiden

I slutändan är det ändå omöjligt att säga hur aktiemarknaden ser ut om en månad, ett år eller mer. Många trodde ekonomin skulle totalhaverera på grund av covid, samtidigt som tanken på att den kan ta skada av att pandemin avtar känns bakvänd.

– Oavsett om du har vunnit Nobelpriset eller jobbar på Svenska Yle eller heter Johan Hultkrantz så finns det ingen som vet. Det är det som gör det så oerhört svårt, och det är därför man inte ska ha alla sina pengar på aktiemarknaden och därför man ska ha ett långsiktigt perspektiv, säger Hultkrantz.

I podden I pengarnas värld med Pekka Palmgren kan du fördjupa dig i placeringsvärlden: