Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ministeriet uppmanar sjukvårdsdistrikt och kommuner att förkorta vaccinationsintervallen – vill undvika att vaccindoser blir oanvända i kommuner med stor tillgång till vaccin

Kirsi Varhila tittar in i kameran.
Bildtext Kirsi Varhila vill att vaccinationsintervallen förkortas i de kommuner där vaccindoser hotar bli oanvända.

Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Kirsi Varhila anser att fler kommuner borde göra som Helsingfors och Uleåborg och dela ut andra dosen av coronavaccinet snabbare – om doser finns tillgängliga.

Hon säger till Yle Uutiset att Institutet för hälsa och välfärd (THL) tillsammans med sjukvårdsdistrikten och kommunerna borde begrunda hur vaccinen kan fördelas så effektivt som möjligt.

Varhila anser att en förkortning av vaccinationsintervallen bör övervägas nationellt. Institutet för hälsa och välfärd sade däremot till Svenska Yle på måndagen att det inte är möjligt på grund av brist på vaccin.

Social- och hälsovårdsministeriet uppmanar ändå enskilda kommuner och sjukvårdsdistrikt att ge invånarna möjligheten att förkorta tiden mellan de två coronavaccindoserna – om vaccindoserna annars inte kommer i användning.

– Att förkorta vaccinationsintervallen skulle vara befogat åtminstone i de kommuner där det ser ut som om vaccindoser blir oanvända eftersom människor bokar om vaccinationstiderna på grund av semester. Det kan finnas många av dem i vissa kommuner. Det skulle vara mycket bra om man i dessa områden starkt överväger att förkorta vaccinationsintervallen, säger Varhila till Yle.

Varhila vill se vaccinerad befolkning senast tidig höst

Helsingfors stad meddelade tidigare på tisdagen att det blir möjligt för stadens invånare att förkorta tiden mellan vaccindos ett och två.

Varhila hoppas att Institutet för hälsa och välfärd utreder frågan på nytt – på ett bredare plan. En modell i kommuner och sjukvårdsdistrikt kunde vara att ge vaccinen utan tidsbokning och ha så kallade walk in-punkter.

– Om det i slutet på dagen ser ut som om vaccindoser blir oanvända, kan man snabbt kalla in invånare till platsen per sms.

– Vi vill inte ha en situation där vaccindoser blir oanvända på grund av att människor inte dyker upp till vaccineringen. Vi vill hålla fast i en bra vaccinationstakt.

Målet är att få en så bred vaccintäckning som möjligt – så snabbt som möjligt. Varhila säger att målet är att majoriteten ska vara vaccinerade på sensommaren eller tidig höst.

– Nu måste vi göra alla åtgärder möjliga för att säkerställa att vaccinationstäckningen stiger och att vaccindoser inte blir oanvända.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Ministeriö kehottaa sairaanhoitopiirejä ja kuntia lyhentämään rokoteväliä, jos rokotteita on – lyhentämistä pohdittava myös valtakunnallisesti skriven av Anne Orjala. Översättning: Märta Nummenmaa.