Hoppa till huvudinnehåll

Sport

OS i Tokyo börjar i morgon – vd:n utesluter inte att spelen ställs in i sista stund: "Kan inte förutspå vad som kommer att hända"

Från 2021
Uppdaterad 20.07.2021 16:15.
Toshiro Muto talar i mikrofon.
Bildtext Toshiro Muto är orolig inför OS.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

På onsdagen kör de första OS-grenarna igång. Men sommarspelens vd Toshiro Muto vågar ännu heller inte lova att idrottsfesten blir av. "Vi kommer att tänka till när situationen kräver det", lovar OS-chefen.

Invigningen av sommar-OS i Tokyo hålls på fredag, men redan på onsdagen börjar det tävlas i de första grenarna. Damfotboll och softboll står på schemat i morgon.

Men med mindre än ett dygn kvar till start vill spelens verkställande direktör Toshiro Muto inte garantera någonting.

På tisdagens presskonferens ville OS-chefen inte utesluta att man fortfarande kan ställa in hela spektaklet. Muto följer noggrant med virusläget och diskuterar med arrangörerna.

– Vi kan inte förutspå vad som kommer att hända med antalet virusfall. Så diskussionerna kommer att fortsätta ifall smittofallen växer snabbt, säger Muto enligt Reuters.

Bach: "Det har varit sömnlösa nätter"

Hittills har man konstaterat 71 coronafall i Japan som kan kopplas till spelen. Fyra av dem härstammar från OS-byn.

– Vi har kommit överens om att vi öppnar nya diskussioner ifall virusläget kräver det. Just nu kan smittotalet både växa eller minska, så vi kommer att tänka till när situationen kräver det.

IOK-basen Thomas Bach har en lite annan ton. I dag är han tacksam över att spelen äntligen är här.

– Under de 15 senaste månaderna har vi fått göra många beslut utgående från väldigt osäkra förutsättningar. Vi har tvivlat varje dag, och det har varit diskussion efter diskussion. Det har varit sömnläsa nätter, erkänner Bach enligt AFP.

Runt 80 procent av de olympiska idrottarna är vaccinerade.

– Vi ser ljus i ändan av tunneln. Att ställa in var aldrig ett alternativ. Vi gör det här för idrottarna.

På tisdagen registrerades 1 387 nya coronafall i Tokyo.

Diskussion om artikeln