Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hotellen i Åbo är fullproppade med sommargäster – hösten kan ändå bli utmanande

Park Hotell från gatan
Bildtext På Park Hotel har det också varit fullbokat i flera veckor.

Åbo centrum känner också av den ökade inhemska turismen. Kakola Hotel, Park Hotel och alla fyra av S-gruppens hotell uppger att de varit så gott som fullbokade sedan midsommar. Säsongen ser ut att fortsätta åtminstone till början av augusti.

Trots att många traditionella sommarevenemang uteblivit har det inte hindrat folk från att besöka Åbo. Enligt Tarja Jalonen, som är hotellchef för Sokos Hotel Seurahuone, är resenärerna mest intresserade av att besöka muminvärlden och av att få ta del av Åbos stora kulturella utbud.

- Åbo har alltid varit en populär sommarstad och en av finländarnas favoritstäder att resa till, säger Jalonen.

Barnfamiljer verkar vara de som mest bokar hotellrummen i Åbo.

- Förra veckan hade vi ett dussin barn under tolvårsåldern på besök samtidigt. Det var faktiskt livat här i huset då, berättar Eva Dziedzic, som äger Park Hotel.

Toni Toivonen som är hotellchef för det nya Kakola Hotel säger att den inhemska turismen tydligt märkts av i Åbo.

- Det är till Åbo och Åland som folk verkar vara mest entusiastiska att åka till.

Hösten kan vara osäkrare

För hotellens del brukar hösten domineras av arbetsresande, men i och med att distansarbetet blivit så mycket vanligare är hotellen lite oroliga.

- Det är nog lite av ett frågetecken. Många av våra stamkunder brukar vara affärsresenärer, men nu vill många företag inte understöda affärsresor. Dessutom brukar hälften av våra kunder vara från utlandet. Nu uteblir också de kunderna till stor del, säger Dziedzic.

- På augustisidan ser läget ännu bra ut, men sedan börjar bokningarna minska. Vi är ändå hoppfulla, tillägger Toivonen.

Från S-gruppens sida är man ändå inte lika orolig.

- Många av de möten och konferenser som borde ha ägt rum under våren har skjutits upp till den här hösten, berättar Jalonen.

Många nya hotellrum i Åbo

Något som också oroar Eva Dziedzic är att många nya hotellrum byggts i Åbo på senaste tid. Det här tänker hon att kan öka konkurrensen på marknaden.

- Gamla Socis har renoverats, i Kuppis byggde Sokos också ett nytt hotell och förra hösten öppnade ju Kakola Hotel. Det är många nya hotellrum som byggts på kort tid, säger Dziedzic.

Enligt Toni Toivonen ska det ändå finnas gott om rum för alla hotell i Åbo.

- Om vi ser på hur situationen varit under sommaren så kunde man nog snarare säga att det finns för få hotellrum i Åbo, kommenterar Toivonen.

Uppskattningsvis fortsätter högsäsongen ännu till början av augusti och efter det börjar hotellrummen igen vara lättare att boka.