Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Angela Merkel talar om de dyraste översvämningarna hittills – tyska staten och försäkringsbolagen räknar med enorma kostnader

Från 2021
Uppdaterad 20.07.2021 18:33.
Till höger Angela Merkel och till vänster Armin Laschet. Bakom dem rödvit avspärrning och längst bort i bakgrunden en rad med hus.
Bildtext Delstaten Nordrhein-Westfalens regeringschef Armin Laschet och förbundskansler Angela Merkel höll presskonferens i staden Bad Münstereifel den 20 juli.
Bild: SASCHA STEINBACH / EPA

I Tyskland ska regeringen under onsdagen besluta om ett första stödpaket till de översvämningsdrabbade områdena. Enligt senaste uppgifter har översvämningarna i västra Europa krävt minst 200 dödsoffer, och klart står redan nu att återuppbyggnaden i Tyskland kommer att ta lång tid och kosta miljarder.

– Den finansiella hjälpen måste nå människorna så fort som möjligt. Många har inte längre annan egendom än kläderna de bär, sade Angela Merkel då hon under tisdagen besökte orten Bad Münstereifel.

Merkel konstaterade också att återuppbyggnaden kommer att kosta mer än vad den har gjort i samband med tidigare översvämningar.

Merkel besökte katastrofområdet en första gång redan i söndags och under tisdagen rörde hon sig tillsammans med sin möjliga efterträdare Armin Laschet.

En föraning om de totala kostnaderna får man om man ser på de uppskattningar som redan har gjorts. Bara att reparera de förstörda vägarna och järnvägarna beräknas i det här skedet kosta två miljarder euro.

De tyska statsjärnvägarna räknar med att det behövs minst 1,3 miljarder för att reparera all förstörd infrastruktur. På sina håll har vattenmassorna sköljt bort kilometervis med räls.

Från Deutsche Bahn heter det att man för tillfället har 80 skadade stationer och 600 kilometer skadad räls.

Högre kostnader än 2013?

Den tyska regeringen ska under onsdagen fatta de första besluten gällande ekonomiskt stöd till de drabbade. Enligt tidningen Süddeutsche Zeitung ska det i ett första skede handla om ungefär 400 miljoner euro.

Staten ska enligt tidningen också stå för en stor del av räddningsinsatsen. De här kostnaderna faller vanligtvis på delstaterna.

Staten väntas också bidra med ersättningar till människor vars hus har skadats eller förstörts och där de enskilda försäkringarna inte täcker skadorna.

För försäkringsbolagen blir översvämningarna en dyr affär trots det. Chefen för branschförbundet GDV säger till nyhetskanalen ntv att man räknar med att 2021 kan bli det första året som närmar sig eller överskrider ersättningarna från år 2013.

Då betalade man nästan tio miljarder i ersättningar, bland annat på grund av de stora översvämningarna vid floderna Donau och Elbe.

Där röjningsarbetet i de drabbade regionerna fortsätter dag och natt, varnas nu också för att coronaviruset kan börja spridas bland de drabbade, bland annat på de nödinkvarteringar som har satts upp.

Man kommer nu att starta en vaccinationskampanj i de översvämningsdrabbade områdena.