Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Statistikföretagets OS-prognos: Finland tar en silvermedalj i Tokyo

Från 2021
Uppdaterad 20.07.2021 17:50.
Mira Potkonen med bronsmedaljen runt halsen, OS 2016.
Bildtext Mira Potkonen förväntas boxa sig till medalj också i Tokyo.
Bild: All Over Press

Om man får tro statistikföretaget Gracenote blir Mira Potkonen ensam finländsk medaljhjälte för andra gången på raken i ett sommar-OS. Fyra finländska idrottare får plats bland de åtta bästa i sina respektive grenar.

Statistikföretaget Gracenote kom i dag ut med en prognos för hur medaljligan i OS i Tokyo kommer att se ut.

Företaget påpekar att det denna gång varit svårare att förutspå tävlingarna, på grund av pandemin. Datan som används kommer från tiden sedan OS i Rio 2016, men till exempel 80 procent av de kinesiska idrottarna som tippas sluta bland de åtta bästa i sina grenar har inga resultat sedan pandemin började.

USA väntas än en gång fixa den största medaljskörden, med totalt 98 pallplatser, av vilka 40 är guld, 27 silver och 29 brons. Rysslands olympiska kommitté, ROC, är tvåa (68 medaljer), medan trean Kina beräknas ta 66 medaljer.

Finland får inte plats på Gracenotes lista med de 30 bästa länderna. Yle Sporten tog kontakt med företagets chefsanalytiker Simon Gleave för att kolla hur prognosen för de blåvita ser ut.

Svaret? En silvermedalj och sammanlagt fyra stycken poängplatser.

Potkonen ett stort medaljhopp

Medaljprognosen för det finländska laget är alltså ett silver. Det är samma saldo som Burkina Faso, Fiji, Grenada, Lettland och Turkmenistan väntas ha. Det ger en delad 76:e plats i tabellen.

Den enda finländska medaljören förväntas vara samma som i Rio för fem år sedan. Boxaren Mira Potkonen tippas följa upp bronset från Brasilien med ett silver i Tokyo.

De andra finländarna som rankas bland de åtta främsta i sina grenar är brottaren Arvi Savolainen (6:e), skateboardaren Lizzie Armanto (8:e) och simmaren Ari-Pekka Liukkonen (8:e).

Finländarna i topp-8 enligt Gracenote
NamnGrenPlacering
Mira PotkonenBoxning, damer2
Arvi SavolainenGrekisk-romersk brottning, herrar6
Lizzie ArmantoSkateboard, damer8
Ari-Pekka LiukkonenSimning, 50 m fritt, herrar8

Enligt prognosen blir Sverige bäst av de nordiska länderna. Fyra guld och sammanlagt 13 medaljer ger en 23:e plats i statistiken.

Danmark skuggar grannlandet med en 24:e plats och lika många medaljer. Norge (6 medaljer) landar på plats 39, medan Island inte förväntas ta några medaljer alls.

Diskussion om artikeln