Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ohyfsade gäster ställer till det på Lovisa camping: "Reglerna gäller alla"

Från 2021
Ett capingområde med några husbilar i bakgrunden och en sandväg som går ner till vattnet.
Bildtext Många campinggäster vill ha lugn och ro, men vissa beter sig illa. Arkivbild.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Bland husvagnsfolket är Lovisa camping känt som en trivsam och lugn plats, men ibland har man problem med gäster som beter sig illa.

– Jag tror att det här är ett problem på ganska många campingområden. Det finns vissa som med sitt beteende förstör för andra. Sådant händer emellanåt men till all tur inte hela tiden, säger Roya Ahrari som ansvarar för campingområdet.

Ahrari skrev nyligen ett inlägg på Lovisa campings Facebooksida där hon berättade om problemen och meddelade att det får vara nog.

– Det vanligaste är att någon för oljud under natten. Ibland kan det komma större grupper som lever enligt egna regler, tar över och stökar till eldplatserna, köken och toaletterna. Vissa är inte ens gäster här.

Ahrari berättar att en sådan grupp nyligen ställde till det på området.

– Sedan avlägsnade vi dem och förklarade ordningsreglerna. Utomstående kan inte komma hit och ta över alla platser som är menade för betalande kunder.

Enligt Ahrari har det den här sommaren vid två tillfällen hänt att någon brutit mot ordningsreglerna, annars är det för det mesta lugnt. Att campingplatsen ska vara just lugn och trygg så att till exempel barnfamiljer trivs är något man satsar på.

Obehagliga situationer

Bland personerna som brutit mot ordningsreglerna finns både inhemska och utländska gäster.

– Reglerna gäller alla.

När någon blir tillsagd att följa ordningsreglerna är svaret ofta defensivt.

– Man förklarar att man minsann på andra ställen har fått göra si och så, vilket knappast stämmer. Om personen har druckit alkohol så kan det komma fulare ord, säger Ahrari.

Flera husvagnar parkerade på ett campingområdet.
Bildtext Grönt och lummigt på campingplatsen. Arkivbild.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Den allvarligaste situationen var för några år sedan.

– Det var natt och några män kom hit med en husvagn utan lov. Under natten försvann dragbilen men den ena av männen, som säkerligen var påverkad av annat än bara alkohol, började attackera andra med ett bobollsträ.

Polisen tillkallades men då mannen lugnat sig lät de honom vara.

– Han var kvar ännu på morgonen och det var jag som måste ta tag i situationen. Området där han parkerat husvagnen såg ut som en svinstia. Jag måste driva bort honom.

Sådana situationer är obehagliga.

– Det är mycket skrämmande ibland, men å andra sidan har jag jobbat inom yrken där sådana situationer kommit emot förut. Dessutom utbildas vi i hur man ska bete sig vid sådana tillfällen. Människor som är påverkade av droger eller alkohol är alltid oförutsägbara. Då måste man själv bete sig på ett sådant sätt att situationen inte eskaleras.

Portförbud om inget annat hjälper

I Facebookinlägget skriver Ahrari att man i fortsättningen kommer att dela ut ordningsreglerna till alla gäster.

– Reglerna finns framme och många som hör till någon karavanförening har reglerna, men sedan finns det alltid folk som anser att de vet bättre och kan göra som de vill. Vi tar alltid fram reglerna och går igenom dem i samband med incheckning.

Alla ställen har ordningsregler som man måste respektera och följa för att alla ska ha det bra

― Roya Ahrari

Om någon bryter mot ordningsreglerna upprepade gånger kan personen eller gruppen bli portade.

– Det har vi varit tvungna att göra några gånger för att andra resenärer ska kunna ha det trivsamt och tryggt, säger Ahrari.

Hon vill påminna alla som är på resande fot i sommar om att alltid komma ihåg att man inte är ensam på övernattningsstället eller lägerområdet.

– Det finns andra människor där och man måste ta dem i beaktande. Alla ställen har ordningsregler som man måste respektera och följa för att alla ska ha det bra.

Diskussion om artikeln