Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fjärilsbeståndet ser unikt ut i sommar – vårens och sommarens arter flyger samtidigt

Från 2021
Bild av en nässelfjäril på en orange blomma.
Bildtext Typiskt för fjärilar är att fjärilslarverna har något som kallas värdväxter. Exempelvis behöver nässelfjärilen nässlor, liksom namnet avslöjar.
Bild: Ari Tauslahti/Yle

I sommar har många upplevt att det finns märkbart mycket fjärilar som flyger omkring. Det beror i stort sätt på de exceptionella väderförhållandena i år, inte nödvändigtvis på att det skulle finnas mera fjärilar i år jämfört med tidigare år, som man kanske kunde tro.

Enligt Charlotta Berlin, som jobbar för NTM-centralen med att kartlägga växter och insekter i Åbolands skärgård, har det varit ett väldigt speciellt år för insekterna med tanke på vädret under sommaren och våren.

För fjärilarna var det ännu rätt kallt i maj, vilket betyder att de tidiga arterna som vanligtvis syns till redan på våren var sena i starten och började flyga runt först på sommaren. Samtidigt blev det väldigt varmt redan i juni, vilket i sin tur ledde till att sommararterna varit ovanligt tidigt ute.

– Det betyder att vi har vårarter och sommararter som flyger samtidigt, vilket de inte brukar göra. Därför ser det ut som att det finns väldigt många fjärilar i år, berättar Berlin.

Perhonen ja kimalainen pölyttämässä pihlaja-angervoa rivitalon pihalla.
Bildtext Värmen i juni lockade ut flera sommarfjärilar i förtid.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Samtidigt har den varma sommaren lett till att nässelfjärilarnas ägg, larver och puppor har fått utvecklas i värmen, vilket har resulterat i att många nässelfjärilar klarat sig.

– Det betyder att vi i år faktiskt har ganska mycket nässelfjärilar som flyger runt och det tycker jag är roligt, säger Berlin.

Sällsynta fjärilsarter finns i Dalsbruk

I Dalsbruk ska man vara på alerten, för på där finns det både sällsynta fjärilar och växtarter.

– Dalsbruk är en riktig "hotspot" för fjärilar. Där finns det många sällsynta arter, berättar Berlin.

Bland annat finns det exceptionellt mycket av en växt som heter blåeld vid vägrenarna. Växtarten förekommer på andra ställen också men är väldigt speciell för Dalsbruk.

Charlotta Berlin, en dam med rosa jacka och ljust hår, står på en sommaräng.
Bildtext Charlotta Berlin jobbar för NTM-centralen med att kartlägga växter och insekter i Åbolands skärgård.
Bild: Linus Hoffman / Yle

På fjärilfronten finns det sällsynta småfjärilar. Det är alltså inte frågan om stora färggranna fjärilar, utan snarare är de väldigt små. På finska kallas de små fjärilarna för "mikrofjärilar" vilket enligt Berlin beskriver deras storlek bäst. De är ofta ungefär endast en halv centimeter långa.

Typiskt för fjärilar är att fjärilslarverna har något som kallas värdväxter. Larverna är till stor del beroende av en viss växtart. Exempelvis behöver nässelfjärilen nässlor, liksom namnet avslöjar.

I Dalsbruk är just blåelden värdväxt för flera sällsynta fjärilar. Bland annat en fjäril som heter gråkantad sorgmal.

– Dalsbruk är det enda stället i Finland där den gråkantade sorgmalen finns. Det får Dalsbrukborna vara stolta över, säger Berlin.

Människan kan skydda fjärilarna genom att lämna delar av sina gräsmattor oklippta

Också människan kan skydda och hjälpa fjärilarna på traven, berättar Berlin. Det varma vädret leder till att många insekter söker skydd i bland annat högt gräs, blommor och vid ängar.

– Därför ska man gärna lämna en del av gården oklippt så att insekterna har något ställe där de kan skydda sig, få nektar och släcka sin törst. I allmänhet bidrar det till att mångfalden kan öka i trädgården.

En man som klipper gräs.
Bildtext För att hjälpa insekterna i de varma vädret kan man lämna delar av gräsmattan oklippt så att de kan ta skydd.

Också fästingarna trivs i högt gräs, därför kan man istället för att låta bli att klippa hela gräsmattan endast lämna de områden som man inte rör sig på oklippta.

– Om man låter en del av trädgården växa så att det liknar en äng, så lovar jag att det medför överraskningar och man kan få syn på insekter av alla de slag.

Charlotta Berlin om varför det finns så mycket fjärilar i sommar

5:30

Diskussion om artikeln