Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ugandisk tyngdlyftare försvann mystiskt från OS-lägret i Japan – hittades efter fyra dagar: "Inte säkra på vart vi ska skicka honom"

Från 2021
Uppdaterad 20.07.2021 19:36.
Medlemmar av Ugandas OS-lag till Tokyo på foto.
Bildtext Medlemmar av Ugandas OS-lag på bild utanför hotellet i Izumisano.
Bild: AFP / Lehtikuva

Efter att den ugandiska tyngdlyftaren Julius Ssekitoleko i fredags fick veta att han inte platsar i OS försvann han spårlöst från träningslägret i Japan. Nu bekräftar japansk polis att man hittat 20-åringen, som inte ville tillbaka till hemlandet.

Det var i fredags som den ugandiska tyngdlyftaren Julius Ssekitoleko inte dök upp på ett coronatest och därefter inte hittades på sitt hotellrum.

Försvinnandet skedde efter att det stått klart att han inte platsat i kvoten för OS i Tokyo. Kvar på Ugandas träningsbas i Izumisano, 500 km från Tokyo, hade 20-åringen lämnat en lapp, där han förklarade att han inte ville återvända till Uganda, utan arbeta och bo i Japan.

På tisdagen rapporterade japansk polis att man hittat Ssekitoleko i Yokkaichi, Mie, 170 kilometer från hotellet där han laddat upp för OS.

– Han hade med sig ID och identifierades. Det är inte säkert vart vi borde skicka honom – till laget eller ambassaden, berättade man från polishåll i Osaka.

– Han hittades i ett hus som tillhörde personer med koppling till honom. Han gjorde inget motstånd och talade öppet. Vi undersöker fortfarande hans motiv.

Den ugandiska delegationen har också utöver rymmandet haft det tufft i Japan. När man anlände förra månaden testade lagets tränare positivt för coronaviruset, och senare gav även en annan lagmedlem ett positivt testsvar.

Strikta regler gäller för OS-idrottarna, med begränsad rörlighet och många tester. Spelen tjuvstartar med softboll och fotboll kommande natt finsk tid.

Källa: AFP