Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU vägrar betala coronastöd till Ungern förrän landet utreder korruption och genomför justitiereformer

Från 2021
Puolan ja Unkarin pääministerit tekevät nyrkkitervehdyksen
Bildtext EU-kommissionen kritiserar både Polen och Ungern bland annat för att inskränka på mediernas och domstolarnas oberoende samt sexuella och könsminoriteters rättigheter.
Bild: EPA / Andrzej Lange

EU-kommissionen tänker inte bevilja Ungern medel ur unionens coronafond förrän landet har bättrat sig i fråga om rättsstatsprincipen. Det säger justitiekommissionär Didier Reynders. I kommissionens årliga rapport om rättsstatsprincipen får Polen också kritik för sina justitiereformer.

– Det finns systematiska problem med rättsstatsprincipen i Ungern och EU-kommissionen är beredd att använda alla våra verktyg för att försvara demokratin, inklusive indragande av EU-medel, säger kommissionär Reynders till nyhetssajten hvg.hu.

Intervjun med Reynders publicerades på tisdagen, samma dag som kommissionen också publicerade sin årliga rapport om rättsstatsprincipen i unionen.

EU-kommissionen sammanställer de här årliga rapporterna för att granska att unionens grundvärderingar förverkligas. Enligt Maastricht-fördraget bygger EU på bland annat respekt för mänskliga rättigheter, demokrati, jämlikhet och rättsstaten. Rättsstatssprincipen innebär att staten och myndigheterna själva följer lagen och att det finns skydd mot maktmissbruk av statsmakten.

I rapporten fick både Ungern och Polen kritik för att bland annat begränsa mångfalden i medierna och rättsväsendets oberoende. De båda länderna är de enda medlemsländerna som är föremål för EU-utredningar för misstänkt äventyrande av rättsstatsprincipen.

I fråga om Ungern slår rapporten fast att landet inte har följt EU-kommissionens uppmaning om att stärka rättsväsendets oberoende, och att strategin för korruptionsbekämpning inte är tillräckligt långtgående.

Kan komma att stå Polen och Ungern dyrt

Den polska regeringens inflytande över rättsväsendet fick också kritik, däribland disciplineringsförfarandet mot polska domare. EU-kommissionen har tidigare väckt klagan mot Polen i ärendet och fick förra veckan rätt av EU-domstolen. Nu vill kommissionen höra vad Polen har för svar före den 16 augusti.

– Om Polen inte svarar, kommer kommissionen att be EU-domstolen ålägga Warszawa med ekonomiska sanktioner, sa kommissionens vice ordförande Věra Jourová på tisdagens presskonferens.

De uteblivna stödmedlen ur EU:s coronafond lät ändå stå länderna betydligt dyrare än sanktionerna i rättsärendet.

I samband med tisdagens rapport skrev kommissionen att den "kan ta stöd av rapporten, då den utvärderar kränkningar av rättstatsprincipen som påverkar unionens finansiella intressen".

EU-kommissionen har redan förhalat beviljandet av 7,2 miljarder euro till Ungern i ett försök att få eftergifter av premiärminister Viktor Orbán.

Polen väntar också fortfarande på grönt ljus för sina 23 miljarder i direkt stöd och 34 miljarder i billiga lån.

Kommissionens vice ordförande Jourová sa på tisdag att hon inte kan bedöma när medlen kan komma att beviljas för Polen, men tillade att Warszawa först borde övertyga kommissionen om att Polen har ett trovärdigt system för att övervaka användningen av EU-medlen.

Källor: Reuters, AFP