Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kan finländarna ha nytta av strikta reglerna i Tokyo? Blåvita OS-truppen är full av debutanter: "En väldigt låg snittålder"

Från 2021
Silja Kosonen med Finlands flagga.
Bildtext 18-årige Silja Kosonen hör till OS-truppens yngsta.
Bild: Friidrottsförbundet /Tapio Nevalainen

Finlands trupp till sommar-OS är sällsynt ung. Över två tredjedelar av de blåvita idrottarna är debutanter. "Vi har försökt skapa oss en tävlingsfördel av pandemin", menar Mika Lehtimäki, chef för olympiska kommittén, enligt STT.

OS i Tokyo flyttades fram med ett år – en fördel för det finländska laget? Det kan man åtminstone tro med tanke på att man skickar en väldigt orutinerad trupp till Japan.

32 stycken finländare gör OS-debut i Tokyo. Det är över 70 procent av truppen.

– Vi reser till de exceptionella spelen med ett lag fullt av debutanter. OS-scenen är alltid krävande, och nu är den ytterst krävande. Många debuterar nu i exceptionellt prövande förhållanden, säger olympiska kommitténs chef Mika Lehtimäki till STT.

Snittåldern i truppen är 26.

– Det är en väldigt låg snittålder, trots att vi har veteraner som skytten Satu Mäkelä-Nummela och ryttaren Henri Ruoste i truppen.

Mika Lehtimäki.
Bildtext Mika Lehtimäki (arkivbild).
Bild: Kalevi Rytkölä / Yle

Finlands OS-trupp

Idrottarnas förberedelser inför OS har kantats av osäkerhet. Nu blir spelen av i annorlunda, striktare, förhållanden.

– Vi har försökt skapa oss en tävlingsfördel av pandemin, menar Lehtimäki.

– Finländare tror på att allt som står på pappret blir av till punkt och pricka. För en del kan det bli en mindre chock om man inte är van att följa instruktioner och plötsligt inte kan undvika dem.

Diskussion om artikeln