Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Le Monde: Frankrikes president Macron och 15 ministrar på listan över möjliga spionagemål

Från 2021
Emmanuel Macron med munskydd.
Bildtext President Emmanuel Macrons och 15 ministrars telefonnummer finns på listan över möjliga spionagemål. Dataintrång mot en minister har bekräftats.
Bild: Michel Euler / EPA

Efter dataläckan med över 50 000 telefonnummer som kan ha utsatts för spionage klarnar nu så småningom vem som kan ha drabbats av programmet Pegasus. På tisdagen avslöjade franska Le Monde att president Emmanuel Macron och 15 tidigare ministrar hittats på listan.

Det var på söndagen som ett konsortium av 17 mediehus och två medborgarorganisationer publicerade sina första avslöjanden baserade på en dataläcka med 50 000 telefonnummer.

Enligt granskningen var listan en förteckning över nummer, som kan ha varit föremål för det israeliska it-bolaget NSO Groups spionageprogram Pegasus. I flera fall har teknisk analys faktiskt visat spår av Pegasus på telefoner som finns på listan.

Presidenter och ministrar

På tisdagen rapporterade Le Monde, som ingår i det granskande konsortiet, att de har hittat ett av president Emmanuel Macrons telefonnummer på listan.

Enligt tidningen är det en marockansk underrättelsetjänst som varit intresserad av numret.

Presidentkansliet säger att upptäckten är väldigt allvarlig, ifall den visar sig stämma. Marocko har å sin sida sagt att de inte har något att göra med programmet Pegasus och tillbakavisar anklagelserna som "ogrundade och falska".

Förutom Macrons nummer påträffades också 15 tidigare franska ministrars nummer, bland dem den tidigare premiärministern Edouard Philippe.

Le Monde skriver att de inte haft tillgång till Macrons telefon och därför inte kunnat analysera den, men har däremot kunnat verifiera att intrång förekommit på den tidigare miljöministern Francois de Rugys telefon.

Konsortiet säger sig hittills ha hittat nummer till över 600 politiker och tjänstemän. Washington Post rapporterar att de på listan har hittat en kung, tio premiärministrar och tre presidenter, bland dem Iraks president Barham Salih.

Åklagare inleder utredning

Marocko påstås också vara inkopplat i ett annat franskt fall.

Den granskande nyhetssajten Mediapart skriver att spionprogrammet har hittats på två av deras journalisters telefoner, och att det är marockansk underrättelsetjänst som ligger bakom det.

"Det enda sättet att gå till botten med det här är att rättsapparaten gör en oberoende utredning om vitt förekommande spionage i Frankrike organiserat av Marocko", skriver Mediapart på Twitter.

Mediapart har anmält fallen och på tisdagen inledde åklagare i Paris en utredning om bland annat integritetskränkning, olagligt bruk av data och olaglig försäljning av spionprogramvara.

NSO tillbakavisar anklagelserna

NSO Group, bolaget bakom själva mjukvaran, tillbakavisar konsortiets granskning som "full av felaktiga antaganden och ogrundade teorier", och upprepar sitt ursprungliga budskap om att deras produkter endast är ämnade för att bekämpa brott och terrorism.

I en radiointervju för Tel Aviv-stationen 103 FM sade bolagets grundare Shalev Hulio på tisdagen att den läckta listan "inte är kopplad till NSO" och förnekade att bolaget alls skulle upprätthålla en lista över potentiella, tidigare eller nuvarande mål för spionage.

– Jag tror att det här slutligen kommer att sluta i rättssalen med ett domslut till vår fördel, efter vi har lämnat in stämningsansökningar för ärekränkning, för vi har inget annat val, säger Hulio.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln